23. srpen 2017
Svátek slaví Sandra, zítra Bartoloměj

Blahodárná rajčata: 4+1 fakt, proč byste je měli jíst!

/
  • Rajčata jsou zdravá a chutná součást každé správné kuchyně.
    Rajčata jsou zdravá a chutná součást každé správné kuchyně. (Shutterstock.com)
    8. srpna 2017 ● 10:42
     

    Sezóna rajčat je v plném proudu a vy byste rozhodně neměli stát opodál. Rajská jablíčka jsou totiž velmi zdravá. Prozradíme vám, na co všechno jsou prospěšná.

  • 1.

    Samý vitamín

    Obsahuje vitamin C a E, provitamin A, vitaminy skupiny B, draslík a železo a v menším množství také vápník a fosfor. Rajčátko je také zdrojem vlákniny, takže pomáhá při zácpě a upravuje trávení. Na rajčátka by si ale měli nechat zajít chuť ti, kteří trpí dnou nebo artritidou. To proto, že plody obsahují látky, které podporují usazování kyseliny močové, což při těchto onemocněních není žádoucí.

    Víte, jak poznat kvalitní rajčata?

  • 2.

    Pro krásné nehty

    Trápí vás lámavé a slabé nehty? Dopřejte si denně pár rajčátek. Účinkují jak na nehty, tak prospívají i pokožce. Obsahují důležité antioxidanty, které chrání před srdečně-cévními chorobami a chrání před některými druhy rakoviny. Mají také antibakteriální účinky.

    Rajčata jsou nabité antioxidantem lykopenem, který je prevencí proti rakovině. Lykopen se uvolňuje při vysokých teplotách, proto vařená rajčata jsou ještě zdravější. Pokud tedy dítěti podusíte rajčata na olivovém oleji a touto omáčkou zalijete těstoviny nebo masové kuličky, získáte super zdravé jídlo.

  • 3.

    Zachrání prostatu

    Trápí-li muže časté močení a zvětšená prostata, je pro ně rajčátko spásou. Zásluhu na tom má karotenoid lykopenu, který pomáhá chránit buňky a cévy před zužováním a tvrdnutím. Chce to ale výdrž. Aby byla prostata v pořádku, je nutné denně spořádat zhruba 12 středně velkých rajčat.

    Rajčata jsou zdravá a chutná součást každé správné kuchyně.

  • 4.

    Pomůže při spáleninách

    Rajčata nemusíte jen jíst. Pokud je rozkrojíte, můžete je přiložit jako chladivou první pomoc na spáleniny jak od sluníčka tak třeba i od omastku. Ze stonku si také můžete připravit blahodárnou koupel, která snižuje tlak nebo uleví unaveným nohám.

    Rajčata jsou zdravá a chutná součást každé správné kuchyně.

  • 5.

    Neopovrhujte kečupem

    V tomto případě platí, že upravené rajče do podoby kečupu je dokonce ještě zdravější než surový plod. Dvě polévkové lžíce mají podle výzkumu dokonce více zdravého lykopenu než rajče střední velikosti. Pokud budete vybírat ty kečupy, které neobsahují konzervanty a další chemikálie, svému zdraví jen prospějete.

    Zdravý je i kečup.

Autor: rum
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy