Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak se nenechat na dovolené oškubat? Naučte se smlouvat!

/
  • Smlouvání je hra, u nás již dávno zapomenutá.
    21. července 2017 ● 08:00

    Smlouvání je u nás už dávno zapomenutá hra. Ovšem pokud třeba vyrážíte na dovolenou do arabského světa, pak byste se měli naučit s obchodníky smlouvat. Jinak se totiž domů vrátíte s hromadou cetek a úplně bez peněz. Podívejte se, jak smlouvat s obchodníky a na co si dát při nákupech pozor!

  • 1.

    Máte peníze, máte výhodu

    Nejen introverti trpí tím, že obchodníci jsou velmi komunikativní a s úsměvem oslovují zcela náhodně naprosto cizí lidi. Nazývají je přáteli a zvou je k sobě do krámku. Na to ale nejsme zvyklí a může nás to vyplašit. „Turisté se mohou cítit v nevýhodě, protože obchodník je ve svém krámku na domácím hřišti, což mu dává určitou formu psychologické převahy. Na straně turisty je ale mnohem silnější argument, on má peníze,“ vysvětluje deníku Aha! Lenka Pátek z CK Blue Style.

    Smlouvání je hra, u nás již dávno zapomenutá.
    Autor: scom

  • 2.

    3 kroky úspěšného jednání

    • Zchlaďte nadšení

    Obchodník většinou vychvaluje své zboží až do nebes a přisuzuje mu naprosto nepravděpodobně vlastnosti, například že bylo vyrobeno ručně, je z pravé kůže a jde o poslední kus na skladě. A s chválou stoupí i pomyslná cena. Je proto dobré obchodníkovo nadšení zchladit hned na začátku. Zboží si vždy velmi pečlivě prohlédněte a upozorněte na drobné vady či kazy. Připomeňte, že jste viděli kvalitnější.  Na tohle si však dejte pozor „To, že vezmete nějakou věc do ruky, znamená, že o ni máte zájem, a zbývá dohodnout cenu,“ upozorňuje Pátek.

    • Nelicitujte první

    Udělejte vše pro to, abyste nemuseli vyřknout svou nabídnout ceny jako první. Obchodník vás bude zkoušet přesvědčit, že to musíte být vy, kdo zboží ocení, ale nikdy to nedělejte. My Evropané totiž žijeme v úplně jiných cenových relacích. Když už nemáte v konverzaci úniku, schválně cenu výrazně podhodnotíte. Třeba na desetinu u nás obvykle ceny.

    •  Ustupujte pomalu

    Poté, co padne první částka, obchodník rozjede předem nacvičené představení o tom, jak je zděšen nízkou cenou. Následuje výčet nemocných příbuzných, o které se musí starat. Snažte se v konverzaci přinutit obchodníka, aby vám řekl svou představu o ceně. Ta bývá i výrazně vyšší, než je cena u nás. Následuje handrkovaní, která má obvykle dvě kola, během nichž vy ustoupíte ze své pozice 2x a obchodník jednou. Nepsaným pravidlem je přijmout cenu, která se pohybuje na úrovní cca 60 původně požadované částky.

     

    Smlouvání je hra, u nás již dávno zapomenutá.
    Autor: scom

     

  • 3.

    Na tohle si dejte pozor

    • Obchodníci udělají vše pro to, aby zaujali vaši pozornost, nenechte se tím otrávit.
    • Mohou se vás pokoušet vtáhnout do obchodu pod záminkou, že vám dají něco zadarmo.
    • Podáním ruky obchod definitivně stvrzujete, pak už se s cenou nedá nic dělat.
    • Pokud budete brát více kusů od jednoho produktu nebo více od jednoho obchodníka, měli byste dostat výrazně lepší podmínky
    • Pokud při smlouvání přijmete pohoštění (například čaj), bývá pro vás výsledná cena méně výhodná.

    Smlouvání je hra, u nás již dávno zapomenutá.
    Autor: Archiv

  • 4.

    Uspali je a a okradli. Dovolená se tak proměnila v noční můru

    Fotogalerie
    4 fotografie

Dnešní horoskopy