Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Letní virózy: 4 rady, jak se jim vyhnout!

/
  • Střídání počasí letním chřipkám přímo nahrává. Ilustrační foto
    10. července 2017 ● 09:55

    Vedro k padnutí, které střídá rychlé ochlazení s přívalovými dešti, po kterých následuje »nedýchatelná prádelna« a tak pořád dokola. Počasí uplynulých dní přímo nahrává letním nachlazením. Zvýšený počet nemocných hlásí i ordinace lékařů. Poradíme, jak letní viróze předejít.

  • 1.

    Bez zmrzliny to nejde

    Pokud se necítíte úplně ve své kůži, dokážete si zmrzlinu odpustit. Horší je to u dětí. Těm zmrzlinu těžko vymluvíte. Nemusíte se ale děsit, jedna zmrzlina za den neublíží nikomu ani lehce »nakřáplému« a dětem udělá radost. Daleko větším problémem je ledové pití! Ne nadarmo už naše babičky říkaly, »nepij studené, uženeš si chřipku« a měly pravdu.

    ...
    Autor: iStock

  • 2.

    Ledové pití nepijte

    Padáte-li vedrem a pak se rychle zchladíte studeným nápojem, ideálně ještě s ledem, sice se rychle osvěžíte, ale pro tělo je to takový teplotní šok, že si přímo říkáte o nějaké nachlazení. Máte-li velkou žízeň, ideální teplota nápoje je kolem 15 stupňů. Nejlépe přitom zažene žízeň vlažný čaj. Vychutnat si ledové osvěžení můžete, až když už nejhorší žízeň je za vámi a lehce jej usrkávat.

    ...
    Autor: Profimedia

  • 3.

    Posilujte imunitu

    Kdy jindy jíst čerstvé ovoce než v létě. Vitamíny, minerály, stopové prvky – prostě nápor zdraví si můžete vychutnat v různých chutích. Nektarinky, broskve, melouny, jahody, maliny, ostružiny, borůvky, meruňky, ale i rajčata, papriky, okurky… Všechno toto ovoce i zelenina obsahuje zdraví prospěšné látky, které vám pomohou bojovat s nachlazením, ale zároveň vás i zdravě nasytí. Tělo tak nebude unavené, jak kdybyste snědli talíř knedlíků, a bude lépe vzdorovat bacilům.3054585:full:true:true

  • 4.

    Osudná klimatizace

    Velké kancelářské prostory, kde jedinou možností »čerstvého vzduchu« je klimatizace, jsou líhní pro nejrůznější virózy. Rizika hrozí rovnou ze dvou důvodů: prvním je nečištěná klimatizace, v jejíchž filtrech se drží bacily, druhým rizikem jsou velké teplotní rozdíly. Pokud je venku přes třicet a v kanceláři máte osvěžujících dvaadvacet stupňů, je to pro tělo obrovský šok. Stačí si během dne párkrát odskočit – na oběd, nakoupit, zakouřit a teplotní šoky vás večer donutí ulehnout s horečkou do postele. Stejným rizikem je i klimatizace v autě. Rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou by neměl být větší než pět stupňů.

    klimatizace
    Autor: Shutterstock

Dnešní horoskopy