Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čerstvé ovoce v troubě: 3 recepty na pečené dobroty

/
  • Upečete si doma dobroty s čerstvým ovocem.
    23. června 2017 ● 09:58

    Čerstvé jahody, meruňky, třešně přímo vybízí k tomu, abyste z nich upekli nějaké dobroty. Máme pro vás tři recepty, po kterých se doma jen zapráší!

  • 1.

    Rychlé ovocné koláčky

    Potřebujete: 500 g hladké mouky, 100 g cukru krystal, 100 g rostlinného tuku Hera, 2 žloutky, 1 kostka droždí, 200 ml plnotučného mléka, špetka soli; Na drobenku: 100 g hrubé mouky, 50 g cukru moučka, 80 g rostlinného tuku; Na náplň: tvaroh, povidla, mák, ovoce, džem, pečená jablka, ořechy, 1 vejce na potření

    Postup: Ve vlažném mléce rozmíchejte lžící cukru a lžíci mouky. Rozdrobte do něj droždí a nechejte stát asi deset minut na teplém místě. Až budou na povrchu bubliny, kvásek je připravený. Tuk si rozpusťte v malém hrnci na plotně.

    * Do mísy kuchyňského robota dejte mouku, vyklepněte do ní dva žloutky a přidejte zbylý cukr a špetku soli. Vlijte mléko s kváskem a rozpuštěnou, mírně vychlazenou Heru. * Nasaďte na robota hnětací nástavec a umíchejte hladké, nelepivé těsto.

    * Těsto nechejte kynout, pod utěrkou, na teplém místě, hodinu. Mezitím, co těsto kyne, připravte si náplně a drobenku.

    * Náplně si zvolte podle sebe. Výborný je tvaroh s cukrem, maková náplň, povidla, mleté sušené hrušky, ořechy, marmeláda. Cokoliv máte doma po ruce a máte rádi.

    *Smíchejte cukr, mouku a tuk. Míchejte tak dlouho, až bude směs sypká a drobivá.

    * Z vykynutého těsta oddělte 300 g. Zbytek těsta vyválejte na pomoučeném válu. Plát těsta dejte na plech vyložený pečícím papírem a ještě menším válečkem rozválejte až do krajů. Z odděleného těsta uválejte tenké válečky, kterými rozdělíte těsto na plechu, na jednotlivé čtverečky.

    * Povrch těsta potřete rozšlehaným vejcem. Do jednotlivých čtverečků dejte připravené náplně. Posypejte drobenkou. Nechejte ještě 15 minut kynout a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 30 minut.

    Rychlé ovocné koláčky
    Autor: Hera

     

  • 2.

    Bublanina s lesním ovocem a křupavou drobenkou

    Potřebujete na těsto: 300 g polohrubé mouky, 200 ml plnotučného mléka, 150 g třtinového cukru, 100 g rozpuštěné Hery, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, ovoce; Na drobenku: 100 g cukru krupice, 100 g jemných ovesných vloček, 100 g Hery, 20 g mandlových plátků, forma na koláč o průměru 28 až 30 cm

    Postup: Vejce dejte vyšlehat do robota se šlehací metlou, spolu s třtinovým cukrem. Šlehejte tak dlouho, až směs zhoustne a bude hodně světlá, nadýchaná.  Přidejte rozpuštěnou Heru a mléko. Opět společně šlehejte, až se všechny suroviny spojí.

    *Prášek do pečiva promíchejte důkladně s moukou. Vsypte do připravené směsi v kuchyňském robotu. Opět míchejte, až vznikne hladké těsto.

    * Formu na koláč vymažte a vysypejte polohrubou

    moukou. Pracujte pečlivě, aby nezůstal ani kousek formy suchý. Jinak by se vám bublanina mohla přilepit.

    * Do formy vylijte těsto a uhlaďte povrch. Nahoru nasypejte ovoce. Čerstvé nebo mražené.

    * Smíchejte drobenku. Cukr, vločky a tuk prohněťte, ideálně ručně, až vznikne sypká směs. Přidejte větší část mandlových plátků. Opět promíchejte. Drobenku navrstvěte na ovoce. Povrch posypejte zbylými mandlovými lupínky.

    Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 45 minut. Nechejte vychladnout.

    Bublanina s lesním ovocem a křupavou drobenkou
    Autor: Hera

  • 3.

    Bezlepkový tvaroh s čokoládovou hlínou

    Potřebujete na čokoládový tvaroh: 500 g měkkého polotučného tvarohu, 150 g smetany ke šlehání, 150 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa; Na čokoládovou hlínu: 125 g cukru krupice, 125 g mandlové mouky, 125 g rýžových vloček, 80 g Hery, 50 g kakaa

    Postup: Troubu si předehřejte na 140 °C. Tuk rozpusťte. Rýžové vločky dejte do výkonného mixéru a rozmixujte na hladkou směs. V míse smíchejte rozmixované vločky, mandlovou mouku, cukr krupici a kakao. Až je směs promíchaná, přidejte rozpuštěný tuk. Důkladně promíchejte.

    *Na plech rozložte pečící papír. Připravenou »hlínu« vysypte na plech a roztáhněte na stejnoměrně vysokou vrstvu. Pečte v troubě 10 minut. Po vytažení z trouby nechejte úplně vychladnout a opět promíchejte.

    *V malém hrnečku přiveďte k varu smetanu. Odstavte z plotny a do smetany rozlámejte čokoládu. Nechejte pět minut stát. Rozmíchejte malou metličkou dohladka. Nechejte chvilku vychladnout. Směs může být vlažná, nesmí být horká.

    * Do kuchyňského robota se šlehací metlou dejte tvaroh a přidejte k němu čokoládovo-smetanovou směs. Společně šlehejte, až vznikne hladký, nadýchaný krém. Přimíchejte do něj 10 lžic čokoládové hlíny.

    Připravte si skelničky, v těch tento dezert nejlépe vynikne. Na dno skleniček dejte trochu hlíny, na ni vrstvu tvarohového krému a nahoru opět hlínu. Klidně můžete přidat ještě vrstvu ovoce.

    Bezlepkový tvaroh s čokoládovou hlínou
    Autor: Hera

Témata

ovoce recept koláč

Dnešní horoskopy