Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Meruňky, nektarinky a broskve: Neuvěříte, jak jsou zdravé a navíc ideální na hubnutí!

/
  • Nektarinky, broskve a meruňky patří mezi njezdravější ovoce. Navíc mají minimální kalorickou hodnotu.
    22. června 2017 ● 09:30

    Jsou kulaťoučké některé chlupaťoučké, měkoučké a hlavně dobré a zdravé! Povíme vám, proč se »cpát« meruňkami, broskvemi a nektarinkami.

     

  • 1.

    Meruňky: Pomáhají proti »alzheimeru«

    Patří mezi nejzdravější ovoce vůbec, navíc obsahuje ve 100 gramech jen 57 kalorií! Už jen tři středně velké meruňky stačí k tomu, že máte splněnou denní dávku provitaminu A, který působí proti rakovině. Obsahují i skupinu vitamínu B, který posiluje nervy a samozřejmě »céčko«. S meruňkami sníte i draslík, který reguluje srdeční tep a tlak, a také kyselinu listovou, jež snižuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby.

    Meruňky patří mezi nejzdravější ovoce vůbec.
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Nektarinky: Ideální na hubnutí

    Také nektarinka je ideální »hubnoucí« ovoce. Obsahuje totiž 80 procent vody a její kalorická hodnota je velice nízká. Jsou také plné vlákniny, takže déle udrží pocit nasycení. Už jen jedna pouhá nektarinka dokáže pokrýt denní dávku důležitých vitamínů A, B a C. Navíc jsou významným antioxidantem, snižují tak riziko vzniku rakoviny a srdečních nemocí.

    Nektarinka je ideální »hubnoucí« ovoce.
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Broskve: Srdcová záležitost

    Jen málo ovoce má tak vyvážený podíl betakarotenu, vitamínu B, C a E a draslíku, hořčíku a vlákniny. Navíc neobsahují žádný sodík ani tuk. Kalorická hodnota je opravdu minimální – 43 kcal na 100 gramů. Jsou plné vlákniny, která ulevuje ve střevech a působí proti zácpě a jsou i močopudné, takže ulevují ledvinám. Svým tvarem podobným srdci napovídají, kde je jejich největší devíza. Máte-li problémy se srdcem, určitě zařaďte broskve do každodenního jídelníčku. Jedinou nevýhodou může být jejich chlupaťoučká slupka, která u někoho může vyvolávat alergii. Slupku však stačí oloupat.

    Broskve mají ideální podíl důležitých vitamínů a minerálů.
    Autor: Shutterstock.com

Dnešní horoskopy