Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zloději dovolenou nemají: 5 tipů, jak si na cestách zabezpečit věci

/
  • Na dovolené je nutné mít se na pozoru před zloděj.
    19. června 2017 ● 09:59

    Bezstarostná doba dovolených je tady. Abyste ji ale opravdu prožili bez starostí, musíte se »sichrovat« proti zlodějům. Ti totiž dovolenou nemají nikdy! Poradíme pár triků.

     

  • 1.

    Kontrola na letišti

    Letiště Václava Havla v Praze začalo kvůli kontrole výbušnin namátkově prohledávat kufry. Aby je nemuseli letištní pracovníci otevírat násilím, je potřeba je zamknout speciálním visacím zámkem se systémem TSA. „Tyto zámky jsou označeny znakem červeného diamantu a jdou otevřít speciálním klíčem, kterým disponují pouze oprávnění pracovníci letištní služby. Nehrozí tak, že vám při kontrole kufr poškodí,“ vysvětluje bezpečnostní expert Antonín Terš.           

    Na dovolené je nutné mít se na pozoru před zloděj.
    Autor: fab.cz

  • 2.

    Kabelku si dejte křížem

    Kabelka přes rameno je pro zloděje snadnou kořistí. Buď vám ji strhne, nebo jednoduše nenápadně přeřízne její ucho kapesním nožem a zavazadlo je jeho. Úplně klidně to zvládne, když běží okolo, nebo jako spolujezdec na projíždějící motorce. Proto si ucho kabelky prodlužte, dejte si ji křížem přes tělo tak, aby vám zůstala na boku nebo ještě lépe na břiše.

    Na dovolené je nutné mít se na pozoru před zloděj.
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Bez visacího zámku ani ránu

    Tenhle malý nenápadný pomocník vyřeší nejednu situaci. Zamknout s ním můžete jak svůj cestovní kufr, tak třeba malý batůžek s dvojitým zipem. Jednoduše sepnete jezdce k sobě a můžete v klidu stát ve frontě či metru, aniž byste měli strach, že vám zloděj nepozorovaně vytáhne peněženku. „Visacím zámkem můžete zamknout i vchod do stanu, což hojně využívají například návštěvníci hudebních festivalů. Zámek vybírejte hlavně podle toho, jak velké zipy budete zamykat, aby zámek prošel otvorem jezdce,“ radí Terš.

    Na dovolené je nutné mít se na pozoru před zloděj.
    Autor: fab.cz

  • 4.

    Držte stráž

    Chcete jít do vody všichni společně? Na plných plážích to může být velké riziko. Zatímco si spokojeně plavete, má zloděj dostatek času probrat vaše věci a odnést si nejenom peníze, ale i fotoaparát či mobil. Je proto dobré se vystřídat, aby vždy alespoň jeden člověk zůstal »na stráži«, nebo se dohodnout se sousedy, aby vám na věci dohlédli.

    Na dovolené je nutné mít se na pozoru před zloděj.
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Mějte doklady a peníze na těle

    Chcete-li mít jistotu, že se k vašim věcem opravdu nikdo nedostane, dejte si pas a peníze do malého plochého pouzdra, které si pověsíte na krk a dáte pod oblečení. Větší bankovky a cestovní doklady už si takovou bezpečnou skrýš zaslouží. Koupit lze i »mokrou variantu« - tedy pouzdro, které je vodotěsné a důležité doklady a peníze si sebou můžete vzít i do vody.

    Zdroj: www.nenechtesevykrast.cz

    Ilustrační foto. Proti předpokladům nezdraží potraviny tak výrazně
    Autor: Profimedia.cz

Dnešní horoskopy