Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Naučte dítě jezdit na kole: 6 rad, jak na to!

/
  • Naučit dítě jezdit na kole není tak těžké.
    14. června 2017 ● 11:28

    Léto před námi, ideální doba naučit vaše dítě jezdit na kole. Poradíme vám, aby to nebyl stres pro vás ani pro dítě a aby si z jízdy na kole neodneslo jen odřená kolena.

  • 1.

    Začněte brzy

    Nebojte se začít dítě na kolo připravovat mezi druhý a třetím rokem. „Dítě v tomto věku se většinou do všeho pouští s neuvěřitelnou vervou a nebojí se. Je to tedy ideální čas posadit jej na odrážedlo. Postupně získá rovnováhu, přestane se bát a přechod na kolo pak bude výrazně snazší,“ říká Lukáš Jusko.

    Naučit dítě jezdit na kole není tak těžké.
    Autor: archiv

  • 2.

    Dítě nenuťte

    Dbejte na to, aby se učení nestalo mučením. Pro dítě to musí být hra. Zkoušejte jej  motivovat různými soutěžemi typu »když dojedeš až na konec parku, udělám kotrmelec«, dítě pak bude jezdit a na strach zapomene. Někdy je ale třeba zase zvolnit. Když se vám malý cyklista »zasekne«, nelámejte to přes koleno. „A nezapomeňte, v nejlepším se má přestat, takže jakmile dítě dosáhne většího úspěchu, jede déle samo, klidně to pro tentokrát zabalte. Ať končí s radostí a dobrým pocitem,“ dodává odborník.

    Naučit dítě jezdit na kole není tak těžké.
    Autor: archiv

  • 3.

    Šlapání nejdříve vyzkoušejte

    Udržet rovnováhu a do toho ještě šlapat? To je moc věcí najednou. Rovnováhu máme natrénovanou z odrážedla, šlapání si dítě může nejdříve vyzkoušet třeba na tříkolce. „Řada lidí varuje před přídavnými kolečky, není se jich ale vůbec potřeba bát. Dítě si rychleji zvykne a vy pak po nějaké době kolečka odmontujete,“ radí odborník Lukáš Jusko.

    Naučit dítě jezdit na kole není tak těžké.
    Autor: Shutterstock

  • 4.

    Dítě musí dosáhnout nohama na zem

    Tohle je velmi důležité pravidlo. Jakmile dítě nedosáhne nohama na zem, nebude se cítit bezpečně. Zabrzdit, naklonit kolo a pak teprve došlápnout na zem je ze začátku velmi složité a dítě tak velmi snadno spadne. Stejně tak v krizové situaci je vždy nejjednodušší dát prostě nohu na zem a pádu tak předejít.

    Naučit dítě jezdit na kole není tak těžké.
    Autor: Shutterstock

  • 5.

    Pořiďte kvalitní výbavu

    Helma a rukavice jsou na kole samozřejmostí. A je také jasné, že než dítě získá na kole jistotu, nejspíš párkrát spadne. Takže pokud má z pádu obavy už předem, klidně mu dopřejte i chrániče na kolena, je to osvědčená pomůcka při odbourávání strachu.

    Naučit dítě jezdit na kole není tak těžké.
    Autor: Foto Scom

  • 6.

    Kolo musí být v perfektním stavu

    Dětské kolo dostává hodně zabrat, proto pamatujte na jeho pravidelný servis. Ať už jde o správně nahuštěné pneumatiky, dotažené matice, funkční brzdy nebo promazaný řetěz. „Pokud si nejste jistí, že takovou údržbu zvládnete, zajděte za odborníkem. Jistotou je také půjčovna – tam kolo dostanete již servisované a připravené. Pokud se v průběhu léta něco pokazí, není nic snazšího než do půjčovny znovu zajít a nechat kolo opravit nebo jej vyměnit za jiné,“ uzavírá Jusko.

    Zdroj: www.simplerent.cz

    Naučit dítě jezdit na kole není tak těžké.
    Autor: Shutterstock

Dnešní horoskopy