První předchůdcem zmrzliny byla miska sněhu přelitá hroznovou šťávou či ochuceným šafránem. Tuto pochutinu si dopřávali Peršané a různé variace s ovocnými šťávami či medem existovaly i ve starověkém Řecku i Římě.

Vyrobit základ dobroty místo vody z mléka napadlo jako první pravděpodobně mlsouny v Mongolsku, kteří postupně přidávali i jogurt, ořechy a ovoce a vše dochucovali cukrem. Tak se zrodila první zmrzlina.

Také příchutě, jaké známé dnes, nejprve fungovaly pro rozlišené různých nápojů a teprve posléze mražených dezettů. V 17. století poté oblíbená horká čokoláda dala základ předpisu na čokoládovou zmrzlinu. Jedny z prvních receptů byly zveřejněné v roce 1692 v italské Neapoli.

VIDEO: Jak poznat, že je zmrzlina z kvalitních surovin a ne plná chemie

Video
Video se připravuje ...

Jak poznat, že je zmrzlina z kvalitních surovin a ne plná chemie Adam Balažovič

Dnes už si ale můžete zmrzlinu připravit i sami. Připravili jsme si pro vás tedy několik jednoduchých receptů.

Kakaová

Ingredience: plechovka (397 g) Pikaa, 200 g 30% smetany ke šlehání a hrst mletých oříšků.

Postup: Plechovku Pikaa rozšleháme v misce, v druhé našleháme smetanu. Obě směsi promícháme a vlijeme do plastové misky s uzavíratelným víkem a posypeme oříšky. Připravenou zmrzlinu mrazíme zhruba 5 hodin.

Kakaová zmrzlina
Autor: Tatra, scom

Čokoládová

Ingredience: 200 g rozehřáté čokolády na vaření (a kousek na ozdobu), 3 lžíce cukru, kelímek 30% smetany ke šlehání a 50 ml studeného mléka.

Postup: Smícháme čokoládu s cukrem a smetanou. Poté pomalu přiléváme mléko a mícháme, dokud se suroviny nespojí. Zmrzlinu přendáme do uzavíratelné misky, posypeme kousky hořké čokolády a dáme alespoň na 5 hodin do mrazáku.

Čokoládová zmrzlina
Autor: Tatra, scom

Fitness zmrzlina

Ingredience: 3 lžíce neslazeného kakaového prášku, 1 a ½ předem zmraženého banánu, 2 lžíce zakysané smetany a ½ lžičky vanilkového extraktu.

Postup: Banány rozmixujeme v mixéru, přidáme kakaový prášek, smetanu a vanilku a mixujeme, dokud se nespojí do hladkého krému. Směs nandáme do uzavíratelné misky a dáme na 4 hodiny do mrazáku.

Fitness zmrzlina
Autor: Tatra, scom
 

 

Fotogalerie
25 fotografií