Pokud nechcete vypadat po odchodu z domu jako zrovna se měnící vlkodlak, dbejte na správný výběr látky. Zatímco na viskóze, hedvábí nebo stoprocentní bavlně se chlupy nedrží, samet nebo manšestr je přímo přitahují. Dávejte si také pozor na směsi bavlny a elastanu. Na těch se chlupy rovněž drží, takže dámské džíny někdy vypadají jako oblek Yetiho.

Ač se to zdá nepravděpodobné, větší problémy působí krátkosrstá plemena. Krátké chloupky se totiž zapíchají do oblečení i čalounění a s jejich odstraňováním je pak problém. Ale nezoufejte. Pokud budete zvíře pravidelně vyčesávat, línání by nemělo být tak zlé.

Při »odchlupování« vám může pomoci sušička prádla. Chlupy se totiž v bubnu prouděním horkého vzduchu vyfoukají. Nespoléhejte však pouze na automatickou pračku. Ta totiž sama chlupy odstranit nedokáže. Když ale s prádlem vložíte do bubnu i molitanovou houbičku, chlupy se nachytají na ní a oblečení zůstane bez chlupů.

Pokud máte doma zvíře, výkonný vysavač je samozřejmostí. Rotační hlavice lépe zvládají čalouněné povrchy. Na prodejnách si také můžete vybrat vysavač, který má označení animal. Ten by pak měl mít speciální hubice s turbokartáčem. Kupujte vysavače s maximálním sacím výkonem a nástavce pravidelně čistěte od nánosů chlupů.

Další výzbroj

  • Látkové kartáče – u kartáčů s červenou vrstvou si dávejte pozor a směr kartáčování, který určuje šipka. Jinak totiž budete chlupy po oblečení naopak roznášet.
  • Gumový kartáč – odstraňuje chlupy lépe, než žíněný a dá se očistit vodou.
  • Válečky – existují dva druhy. Papírové, které odstraňují nečistoty pomocí strhávací lepící vrstvy a dokupují se k nim náplně a gumové, které se po zanesení omyjí a nechají uschnout.
  • Lepící páska – izolepa nebo »tejpa« vás zachrání, když nejsou po ruce válečky. Prostě ustřihnete kus izolepy a lepíte a strháváte ho z kusu oblečení. Je také možné si lepící pásku omotat kolem dlaně, a pak ochlupovaný oděv »oprašovat«.
  • Skvělé a účinné jsou gumové rukavice. Stačí si rukavici natáhnout, navlhčit a pak chlupy setřít.
  • Pokud chcete zabránit nachytání chlupů na čerstvě vyprané oblečení, skládejte ho obrácené naruby. Obzvláště kočky si totiž rády ve skříních a zásuvkách dělají pelíšky.

Fotogalerie
6 fotografií