Pod pojmem plevel se rozumí všechny rostliny, které jsou v daném trávníkovém společenstvu nežádoucí.

JEDNOLETÉ A VYTRVALÉ

Mezi nežádoucí plevele v trávnících patří dvouděložné plevele. A to jednak jednoleté – lebeda, kokoška, penízek, merlíka, jednak vytrvalé – pampeliška, jetel, jitrocel, šťovík, pcháč, sedmikráska. Plevele z první skupiny se často objevují na nově vznikajících trávnících. Likvidují se manuálně pravidelným kosením. Plevele z druhé skupiny se už odstraňují hůře. Jsou velmi odolné, snadno se adaptují na pravidelné kosení a zničit je lze jedině za použití selektivních herbicidů. Tyto přípravky hubí pouze dvouděložné plevele, nikoliv trávy. Aplikují se ve formě postřiku na list. Účinná látka se přes listy dostane do rostlin a v nich je rozváděna. Po aplikaci postřiku by nemělo alespoň 4 až 6 hodin pršet. Sečení se provádí nejdříve po týdnu, ideálně po 10 až 14 dnech, aby účinná látka pronikla do celé rostliny plevele a aby trávník dobře zregeneroval.

Autor: Shutterstock

SPRÁVNÝ POSTUP

Jaro je přitom ideálním obdobím pro hubení plevelů. Počkejte jen, až se trávník po zimě dostatečně vzpamatuje a bujně roste. Stejně tak i plevele. Denní teploty by se měly pohybovat nad 15 şC kvůli účinnosti přípravků na hubení plevelů. Ty pak neaplikujte na čerstvě posekaný trávník, ale nechejte jej trochu odrůst, do výšky přibližně 7 až 10 cm, aby se u plevele vytvořila dostatečná listová plocha, kterou rostlina přípravek přijímá.

ZAKROČTE VČAS

Dvouděložné plevele jsou nejcitlivější ve fázi 2 až 4 listů. Nikdy je proto nenechejte vytvořit tzv. dlouživý růst, nebo dokonce vykvést! Jediná pampeliška mívá až 5000 semen, pcháč přes 30 000 a merlík bílý na 100 000! Semena řady plevelů vyklíčí i po letech, roznáší je vítr, voda a ptáci.

NA MALOU I VELKOU PLOCHU

Na trhu najdete i přípravky, které jsou rovnou prodávány v praktických rozprašovačích a jsou určené k okamžitému použití bez nutnosti ředění. Na menším trávníku tak snadno zahubíte dvouděložné plevele včetně kořenů (účinné jsou proti více než 40 plevelným druhům).

Na větší plochy je pak nutné použít postřikovač. S ním dosáhnete jemné mlhy, která dokonale pokryje listovou plochu plevelů, a spotřeba přípravku je přitom minimální. Při menším výskytu plevelů se provádí aplikace pouze bodově na konkrétní plevele, při zaplevelení 20 a více procent plochy je nutný celoplošný postřik.          Připravil Jan Kopřiva