Speciální vlastnosti interiérových dveří zahrnují především schopnost zvukové izolace a také odolnost proti rozdílným teplotám, které mohou panovat v různých místnostech domácnosti.

PRO NERUŠENÝ SPÁNEK

Do ložnice, kde potřebujete klid pro nerušený spánek, ale i do jiných místností, ve kterých je žádoucí ticho, se hodí umístit zvukově izolační dveře, jejichž zvukový útlum činí až 38 decibelů. Jejich základem je kvalitní těsnění kolem zárubně a konstrukce, u níž hraje klíčovou roli dveřní výplň, oproti běžným dveřím posílená. „V současné době je možné umístit dveře se zvukově izolačními vlastnostmi dokonce i do bezbariérových prostor. Umožňuje to mechanický práh, který je stabilní skrytou součástí dveří a při jejich zavření se automaticky vysune a utěsní milimetrovou mezeru mezi podlahou a spodní hranou dveří,“ vysvětluje Martin Dozrál ze společnosti SOLODOOR, která je jedním z předních českých výrobců interiérových dveří a zárubní.

ROZDÍLNÉ KLIMA?

Jednotlivé místnosti v interiéru se často vyznačují rozdílnými klimatickými podmínkami: Abychom se lépe vyspali, máme v ložnici často teplotu nastavenou o pár stupňů níže než v obývacím pokoji a ještě výraznější teplotní rozdíly panují například mezi sklepními prostory a samotným obytným interiérem domu. Často se přitom ale zapomíná, že takové rozdíly mohou mít značně nepříznivý vliv na dveře, které tyto místnosti oddělují. V takových případech je proto doporučeno použití dveří v provedení KLIMA. „Dveře s úpravou KLIMA vytvoří díky speciální konstrukci a výplni dostatečnou teplotní bariéru a eliminují tak působení rozdílu teplot na vnější a vnitřní straně dveří,“ vysvětluje Martin Dozrál.

Autor: SOLODOOR

DO NAMÁHANÝCH PROSTOR

Lepší než běžné vlastnosti vyžadují také dveře třeba v dětských pokojích nebo v dílnách. Při výběru se tak zaměřte na jejich odolnost. Například speciální laminátové povrchové úpravy zajistí, že jsou dveře dostatečně mechanicky odolné, nepoškodí je ani silnější nárazy, nehrozí poškrábání a rovněž se velice dobře udržují.