Okenní fólie se dělí do několika hlavních skupin podle funkce, kterou plní, na bezpečnostní, ochranné, protisluneční, tepelně-izolační, privátní a speciální a autofólie. Nabízejí jednoduché řešení pro množství situací vyplývajících z nedokonalosti prosklení. Díky nim není nutné problematické plochy přesklívat.

DVOJÍ BEZPEČÍ

Rodiny s dětmi ocení především to, že se fóliemi dají zabezpečit prosklené plochy, jako jsou okna, dveře apod., a zabránit tak jejich vysypání a následnému pořezání. S tímto vám pomohou ochranné fólie, které mají k tomuto účelu certifikát.

Bezpečnostní fólie přispějí k ochraně vašeho obydlí proti vloupání. Nedá se samozřejmě říci, že po aplikaci bezpečnostní fólie bude z vašeho domu nedobytná pevnost, ale přinejmenším lupiče zpomalí a často i odradí. Stupeň zabezpečení je deklarován v certifikátu, dobré fólie by měly mít třídu odolnosti P2A.

CHTĚNÉ A NECHTĚNÉ TEPLO

V jarním a letním období jsou velmi oblíbené protisluneční fólie, které dokážou zadržet i více než 80 % celkové sluneční energie a dokážou tak snížit teplotu v interiéru i o několik stupňů bez jakýchkoliv dalších výdajů na energii. Dá se říci, že fungují jako pasivní klimatizace. Nejúčinnější jsou externí fólie, které se instalují na okna zvenčí. Používají se kdekoliv, kde je žádoucí snížit teplotu uvnitř, vhodné jsou i na střešní okna a velká prosklení. Další fólie jsou tepelně-izolační, ty naopak zadržují teplo uvnitř místnosti a šetří náklady na topení.

ZAJISTÍ SOUKROMÍ

Privátní fólie pak zajistí ochranu vašeho soukromí, jejich účelem je zneprůhlednit sklo, ale zároveň propouštět světlo. Nabízejí např. efekt pískovaného skla.

Autor: Shutterstock

SNADNÁ ÚDRŽBA

Fólie je slabý polyesterový film, který po aplikaci odborníkem dokonale přilne ke sklu a zlepší jeho vlastnosti podle vašich požadavků, údržba je přitom prakticky stejná jako u běžného skla, nesmí se jen škrábat ostrými předměty a omývat přípravky s amoniakem. Běžné čisticí prostředky i pomůcky (stěrky, houbičky…) lze použít bez problémů. Kromě základních vlastností zadržují fólie i škodlivé UV záření, kvalitní fólie minimálně 99 %, takže chrání interiér i zdraví jeho obyvatel.