1. KOMFORT

Není to jen bazén, sauna, vjezdová brána na dálkové ovládání a další vymoženosti, co zvýší komfort bydlení a rozšíří možnosti, jak si užívat pohodlí domova. Důležitou úlohu hrají v tomto ohledu moderní technologie, které bez velkého úsilí uživatelů zajistí, že je vše vždy připraveno k použití v okamžiku, kdy je třeba. Inteligentní systémy vyhřejí saunu včas před vaším každodenním relaxem, vytopí dětský pokoj před tím, než dítě půjde spát, spustí klimatizaci, než se v horkém dni vrátíte domů. Lze je nastavit podle určitého vzorce, ale můžete je ovládat i na dálku – pokud se třeba s předstihem vrátíte s dovolené.

2. ÚSPORNOST

To je druhý nejdůležitější požadavek. Bydlet neúsporně není moderní! Začíná to malými opatřeními – zbytečně neteče voda, zbytečně se nevytápějí neobývané místnosti, zbytečně se nesvítí. Při nákupu domácích spotřebičů je důležitým parametrem energetická třída. Šíří se obliba obnovitelných zdrojů energií využívaných i pro soukromé účely (systémy využívající solární energii, tepelná čerpadla atp.). I zde hrají roli moderní technologie – inteligentní řídicí systémy zajistí, že vaše domácnost spotřebuje jen tolik energie, kolik je opravdu nutné. Kde nepobýváte, zhasnou za vás, když interiér ohřeje skrze prosklené plochy slunce, přestanou topit, když jej naopak prohřívá příliš, zatáhnou žaluzie, aby uspořily za klimatizaci atd.

3. ŽIVOTNOST

Důležitá je pro moderní bydlení kvalita, chcete-li životnost – trvanlivost. Je známo, že investovat do kvalitních materiálů a zařízení vychází z dlouhodobého hlediska obvykle levněji, než pokud pořizujete méně kvalitní – levnější produkty, abyste ušetřili. Požadavek na trvanlivost, tedy kvalitu, se týká především „velkých“ věcí, stavebních materiálů, podlah, oken, dveří atd. Porouchá-li se vám levný stůl, není to ještě taková tragédie, vyměňovat ale po několika málo letech nekvalitní podlahu už je horší. 

4. ZDRAVÍ

Důraz je kladen na zdraví člověka a celkově zdravé prostředí domácností, a to na různých frontách. Spadají sem jak pro zdraví nezávadné materiály, z nichž do ovzduší neunikají např. nebezpečné ftaláty, tak třeba kapitola úklidu, kde se upouští od agresivních chemikálií. Významnou oblastí je pak zajištění zdravého ovzduší domova, ať už pomocí použitých stavebních technologií, nebo drobných pomocníků v podobě čističek vzduchu, zvlhčovačů apod. Konečně spadá sem i téma zdravého spaní, sezení a rozhodně i zdravé přípravy pokrmů (např. vaření v páře nebo s minimem tuku).

VAŠE ÚTOČIŠTĚ

Bez toho by to nebyl domov. Musíte se v něm cítit dobře. A je jen na vás, zda máte dobrý pocit z holých stěn, kde vládne beton, nebo naopak dřevo a množství doplňků. Váš domov slouží jen vám, a to právě a především k tomu, abyste v něm načerpali síly a rádi se do něj vraceli. I když bude vybavený velkým bazénem, domácím kinem a na zahradě bude vodotrysk, i když bude sebeúspornější a zcela zdravý, stejně jako vybudovaný z kvalitních materiálů, nebude-li vám v něm dobře, postrádá svůj základní smysl.