K přírodním barvám se nejvíce hodí tradiční motivy. Dříve se používaly především rostlinné a zvířecí motivy. Nejpopulárnější byly obrázky stromů, obilných klasů, věnců, kytice, trojlístky, ze zvířat pak kohouti a slepice, ptáci obecně, ryby, hadi a lišky.

Vařená vajíčka se vždy barví velice snadno, ale kraslice jsou v tomto případě velikým problémem. Prázdné skořápky plavou na hladině a nejsou rovnoměrně ponořené do barvy.

Jak na to?

Na širší straně vajíčka vyťukáme ostrým předmětem malou dírku. Na druhé straně pak uděláme dírku větší. Do obou otvorů postupně strčíme špejli, aby se protrhla vaječná blána.

Do menší dírky foukáme tak dlouho, dokud nevyfoukneme veškerý obsah. Obě díry pak zalepíme voskem a vyfouknuté skořápky vložíme do barvy. Nakonec je zatížíme dřevěným prkénkem, které je stlačí dolů, ale samo bude plavat na hladině.

Po vytažení z barvy vajíčka otřeme papírovým ubrouskem, aby na nich nezůstala přebytečná barva a nevytvořily se tak na nich barevné mapy. Po uschnutí přelijeme výrobky olejem nebo sádlem a vyleštíme.

Vše k barvení naleznete ve své kuchyni. Co vše lze použít?

  • červená řepa - červená
  • káva a slupky z cibule - hnědá
  • slupky z červené cibule - okrová
  • dýně a mrkev - oranžová
  • kurkuma a šafrán - žlutá
  • listová petrželka - zelená
  • červené zelí - modrá

Video
délka: 00:48
720p 480p 360p 240p

Barvení vajíček bez chemie? Uvařte je v cibulovém nálevu! Recepty.cz/Adam_Balažovič

Fotogalerie
16 fotografií