Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bez helmy ani metr! 4 důvody, proč byste neměli podceňovat bezpečnost na kole!

/
  • Vyjeli jste si na první jarní projížďku a řekli jste si, že je to jen tak »nanečisto«, takže helmu jste nechali doma? Tak příště už bez helmy ani metr!
    4. dubna 2017 ● 09:31

    Vyjeli jste si na první jarní projížďku a řekli jste si, že je to jen tak »nanečisto«, takže helmu jste nechali doma? Tak příště už bez helmy ani metr!

  • 1.

    Nejde o parádu ale bezpečnost

    Vybírejte takovou helmu, která splňuje bezpečnostní atesty a poskytne vám účinnou ochranu v případě pádu. „Helma by rozhodně měla chránit hlavu po celém jejím obvodu, často chrání i oblast uší a brady. Někteří výrobci také vyrábí speciálně tvarované helmy, které více chrání hlavu v její zadní části. Důležité také je, aby helma na hlavě dobře a pevně seděla. Jenom tak totiž může účinně ochránit hlavu,“ říká primářka Michaela Tomanová z Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.

    Vhodné oblečení a helma je na kolo velmi potřebné
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Helma zabrání těžkému zranění

    Úrazy na kole mohou být od lehčích poranění až po těžké, což je například poranění mozku s krvácením. „U takových úrazů může jít už i o život nebo vznikne těžké postižení. Pokud máme na hlavě helmu, nedojde k tak velkému nárazu a poranění mozku, a tím lze předejít vážnějším úrazům,“ říká Tomanová. Na druhou stranu podle ní helma nás nechrání od úrazů krční páteře, které také často vznikají při prudkém nárazu. Takže i zde platí, že risk na kole rozhodně není zisk a základem bezpečné jízdy je opatrnost.

    Pády z kola jsou velmi nebezpečné a bez helmy riskujete nejen zdraví, ale i život.
    Autor: Profimedia

  • 3.

    Nešetřete, vyplatí se to

    Přilba je v současnosti nezbytným vybavením každého cyklisty a zejména u dětí by měla být samozřejmostí, i když jedou jen pár metrů. Cyklistickou helmu seženete zhruba za tisíc korun, takže se nejedná o žádnou závratnou částku. Tato investice vám může zachránit život. Mezi množstvím přileb si určitě vybere tu, která vám i sluší a je bezpečná a praktická. Dále jsou běžnou součástí výbavy cyklistické rukavice, které brání vytváření otlaků na dlaních, brýle chránící proti slunci, větru, hmyzu či odletujícím předmětům.

    Bez přilby své děti na kolo rozhodně nepouštějte
    Autor: Foto Scom

  • 4.

    Přilba i pro batolata

    Malé děti milují motorky a různá další odstrkovala. Jenže, to co nám se jeví jako jízda, která nemá s tou na opravdovém kole nic společného, pro malé děti může být nebezpečná. Proto i na obyčejnou plastovou motorku, koloběžku či odstrkovalo dávejte dětem přilbu. Nikdy nevíte, kdy se rozjedou a z kterého kopce to spustí dolů! Helma je samozřejmostí i v případě, že je vezete na svém kole na sedátku či v přídavném vozíku.1348754:full:true:true

Dnešní horoskopy