Při zavařování se tradičně používá cukr, neboť konzervuje a zároveň dodává ovoci i chuť. Množství cukru je pro každý druh ovoce jiné. Vliv na něj mí pak i zralost ovoce.

Nejlepší však na domácích kompotech je to, že si je můžeme »vyladit« podle vlastního vkusu. Nevíte, jak správně odhadnout množství cukerného roztoku?

Kompoty můžeme připravit tak, že ovoce místo zalití cukerným roztokem zasypeme krystalovým cukrem (1 až 3 lžícemi na 700 ml sklenici) a zalijeme teplou převařenou vodou. Nakonec uzavřeme a sterilujeme podle druhu ovoce 15 – 35 minut, a to při teplotě 85 °C.

Pokud se ani po této proceduře cukr úplně nerozpustí, jednoduše obrátíme sklenice dnem vzhůru a necháme je tak až do vychladnutí, čímž urychlíme rozpuštění cukru.

Tradičně se připravují kompoty i bez použití cukru. Pokud si chcete připravit takový kompot, přidejte na dno sklenice sůl (naberte na špičku nože), protože slaný nálev totiž dovede »vytáhnout« z ovoce sladkost.

Poté naplňte sklenici očištěným ovocem, zalijte převařenou vodou (ovoce musí být potopené), uzavřete víčkem a nakonec sterilizujte. Tento způsob přípravy je vhodný i pro diabetiky nebo pro dietáře.

Klasický jablečný

Potřebujete: 3 jablka, 2 dcl vody, 1vanilkový cukr, celá skořice, hřebíček.

Postup: Jablka oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Připravíme si je do hrnce, přidáme vodu, vanilkový cukr, celou skořici, hřebíček a dusíme pod pokličkou asi 20 minut. Jablečný kompot podáváme teplý nebo studený, můžeme jej i zavařit.

Jablečný kompot
Autor: Profimedia.cz

S kandovaným ovocem

Potřebujete: 2 balíčky kandovaného ovoce, 1 lžičku mleté skořice, 500 ml vody, 1 lžíce cukru, 1 ks banánu, 3 hrnky ovoce, 2 ks kiwi.

Postup: Oloupeme jablka a hrušky, nakrájíme, můžeme přidat i čerstvý ananas a sušené ovoce. Vše dáme s trochou vody vařit. Osladíme podle chuti trochou fruktózou pro diabetiky a přidáme skořici. Jakmile jablka změknou, můžeme přidat mandarinky, kiwi, meloun a banán, až na konec, aby se ovoce nerozvařilo. Potom dáme kompot vychladit.

Pomerančový s rozmarýnem

Potřebujete: 4 pomeranče, štávu z 1 pomeranče, čerstvý rozmarýn, sůl, pepř, šťáva z 1 citronu, 5 lžic olivového oleje, moučkový cukr dle chuti.

Postup: Pomeranče oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a uložíme do mísy. Pomerančovou a citrónovou šťávu spolu s moučkovým cukrem, se solí, s pepřem a olejem vymícháme a směsí pomeranče polijeme. Rozmarýn přidáme do nálevu. 1 hodinu necháme marinovat.

Pomerančový kompot
Autor: Profimedia.cz

Fotogalerie
4 fotografie