Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jarní detox: 5 rad, jak nastartovat očistu těla!

/
  • Možná vás překvapí, že ve skutečnosti stačí i pouhý týden nebo dva a naberete novou energii a nastartujete hubnutí.
    Možná vás překvapí, že ve skutečnosti stačí i pouhý týden nebo dva a naberete novou energii a nastartujete hubnutí. (Shutterstock.com)
    1. března 2017 ● 09:31

    Jaro klepe na dveře a to je ideální příležitost k očistě těla. Možná vás překvapí, že ve skutečnosti stačí i pouhý týden nebo dva a naberete novou energii a nastartujete hubnutí. Máme pro vás pět tipů, jak na to.

  • 1.

    Začněte hned

    Zkuste se po zimě zastavit a nechat své tělo vydechnout a očistit. Jaro je ideální dobou na to,  abyste zbavili svůj organizmus toxinů, parazitů i solí, očistili si játra, krev i střeva a díky tomu shodili i nějaké to kilo. „Ať chceme nebo ne, škodlivé látky máme v těle všichni – jsou ve vzduchu i ve vodě, ale nejvíce jich do sebe dostáváme s jídlem. Právě strava je u detoxu klíčová, účinky detoxu je dobré podpořit i přírodními doplňky stravy,“ radí odborník na fytoterapii Jiří Pantůček.

    Víkendové počasí bude pčát venkovním aktivitám. Pak se však ochladí (Na snímku Vendula Heráková z Karlových Varů)
    Autor: Archiv Blesku

  • 2.

    Je důležité, co jíte

    Jídelníček je potřeba sestavit z lehce stravitelných potravin, které mají dostatek vitamínů, vlákniny a nezatěžují organismus. Vaření překvapivě nemusí být těžké na přípravu, někdy zabere i méně času než klasická česká kuchyně. „Ke snídani zkuste bílý jogurt s vlašskými ořechy, medem a skořicí, k obědu si udělejte salát z vařené či syrové červené řepy a k večeři třeba brokolici s tymiánem nebo něco se zelenými fazolkami. Dopoledne svačte sušené švestky a ořechy, odpoledne si dejte bílý jogurt nebo zeleninu,“ doporučuje Jiří Pantůček.

    Müsli s ovocem a ořechy
    Autor: shutterstock.com

  • 3.

    Vsaďte na bylinky!

    Úprava jídelníčku obvykle znamená i snížení energetického příjmu a hubnutí, a proto je dobré podpořit detox některými doplňky stravy. Ale pozor! Detox = očištění organismu od škodlivin a chemických látek. Proto volte pouze přírodní, bylinné přípravky. Na pročištění krve určitě zařaďte lichořeřišnici. Na játra je bezkonkurenčně nejlepší ostropestřec.  „Využít můžete i olej, který lze přidat třeba do salátů a koupíte ho jak v prodejnách se zdravou výživou, tak třeba i v drogeriích,“ doporučuje Pantůček. Mezi doplňky stravy by při detoxu neměla chybět ani spirulina. Ta se v tradiční přírodní léčbě používá k posílení imunity a celkové detoxikaci těla. Je totiž významným zdrojem minerálů, vitaminů, mastných kyselin a bílkovin.

    bylinky
    Autor: iStock

  • 4.

    Bez vody to nepůjde

    V průběhu detoxikace bychom měli zvýšit příjem tekutin. „Aby detoxikace správně probíhala, toxiny se mohly odplavovat, doporučuji denně vypít 40 ml vody na 1 kg váhy. Náš organismus je většinou překyselený – jíme hodně masa a sladkostí, proto doporučuji  přidávat si do  kohoutkové vody pár kapek citronu,“ radí odborník.

    Pozor na bublinkaté vody!
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Nevažte se a odměňte se!

    Možná vás po pár dnech přepadne chuť na maso nebo tabulku čokolády, a tak si budete chtít stoupnout na váhu a ujistit se, že vaše »utrpení« začíná přinášet výsledky. Nedělejte to, zastrčte váhu pod postel a kupte si raději kytici tulipánů nebo zajděte do raw cukrárny. Tulipány udělají radost a raw sladkosti zdravě a chutně zaženou chuť na sladké, aniž by účinky detoxu jakkoliv narušily. Účinky detoxu pocítíte i bez váhy – ráno se budete budit dřív a plní energie, zlepší se vám pleť a po dvou týdnech pomalu začnou padat kalhoty. Když vydržíte i třetí nebo čtvrtý týden, dopřejete si nejspíš další odměnu – nové kalhoty, o číslo menší!

    Zdroj: www.topvet.cz

    hubnutí
    Autor: Shutterstock

Dnešní horoskopy