Toasty si často připravujeme k snídani, ovšem někdy nevydržíme jen tak čekat a mezitím jdeme třeba do koupelny. Může se ale klidně stát, že se nestihneme vrátit včas a chléb už je mezitím černý jako bota. V takovém případě je nejrozumnější spálené kusy okrojit, jelikož uhelnatěním mohou vznikat nebezpečné látky, například rakovinotvorný akrylamid.

Jsou ovšem, ale i lidé, kteří si na spálených toastech pochutnávají rádi. Co to o nich vypovídá? A jací jsou naopak milovníci zlehka opečeného chleba? To zjišťovali britští vědci.

Různě opečené toasty. Jaký byste si vybrali?
Autor: Foto scom, archiv

Na uhel

(odstíny 1, 2, 3, 4, 5, 6, 9)

Pro jedince, kteří mají rádi svůj toast spálený na uhel, je zdraví zřejmě na druhé koleji, jelikož bez obav konzumují rakovinotvorné látky. Na druhou stranu jsou zase trpěliví, zbytečně se neženou a na důležité věci mají času dost. Rozhodně se ráno neoblékají v poklusu a nesnídají v autě, ale naopak si v klidu vychutnají snídani a kávu.

Tito lidé též často oplývají velkým sebevědomím a považují se za mimořádnou osobnost. Když se rozhodují, na nikoho jiného při tom ohledy neberou. Mají sklony klást vysoké nároky jak na sebe, tak i na ostatní. Spálený toast má nahořklou chuť a tu vyhledávají zejména kritičtí lidé.

Dozlatova

(odstíny 7, 10, 11, 13, 14)

Dozlatova opečený toast svědčí o přesnosti a perfekcionalismu. Tento typ lidí má na sebe i na svůj život také poměrně vysoké nároky. Velkou roli pro ně hraje zevnějšek, milují pořádek a oplývají organizačním talentem. Mínění ostatních je pro ně velmi důležité.

Rádi vaří, rozmazlují své okolí dobrými pokrmy, které mají často blízko až k uměleckým dílům. Proto si je také nezapomínají vyfotit a zveřejnit snímky na sociálních sítích.

Jen tak zlehka

(odstíny 8, 12, 15, 16)

Pokud nevydržíte čekat ani na to, než se váš toast trochu víc opeče, znamená to, že patříte do třetí skupiny, kterou charakterizuje netrpělivost a vrtkavost. Máte pocit, že pořád závodíte s časem a závod navíc prohráváte, nikdy nestihnete všechno to, co byste potřebovali udělat. Vaše životní heslo zní: „Hlavně že už je to hotovo.“

Ovšem na okolí působíte motivovaně. Všichni oceňují, s jakou lehkostí vše vyřizujete. Jenže pauzu si dáte málokdy, a tak často lidově řečeno „padáte na ústa“. Toast pro vás v takových případech představuje útěchu.

3 rady pro dokonalý toast

Britští vědci v rámci své studie rovněž otestovali 2000 plátků toastového chleba a zjistili, že 14 milimetrů silný plátek toastového chleba musíte péci přesně 216 sekund, abyste dosáhli ideálního poměru mezi vnější a vnitřní křupavostí a tedy i dokonalého toastu.

Navíc pokud doma zrovna nemáte toastový chléb, ale na oblíbenou pochoutku máte chuť, nemusíte kvůli tomu hned nutně do obchodu. Opéci se dá jakýkoliv chléb, dokonce je pak pro nás lépe stravitelnější. Toastový chléb je sice nejvhodnější, protože se na něm díky malému podílu tuku netvoří skoro žádná krusta. Naopak celozrnný chléb se v toastovači často vysouší a drolí. Pšeničné nebo směsné chleby od pekaře jsou však k toastování také vhodné.

Navíc toast z celozrnné mouky je zdravější, protože je do něj semleto celé obilné zrno. Obsahuje díky tomu cenné látky jako zdravé oleje a velké množství vlákniny. Toast ze světlé pšeničné mouky je však na druhou stranu lépe stravitelný.

Fotogalerie
10 fotografií