Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kočka není pes: 4 rady, jak ji správně krmit!

/
  • Kočky mají mlsné jazýčky.
    Kočky mají mlsné jazýčky. (profimedia.cz)
    27. února 2017 ● 09:31

    Kočky mají mlsné tlamičky. Oproti psům si dobře rozmyslí, co slupnou. Poradíme, jak byste je měli krmit.

  • 1.

    Nerozmlsejte si ji

    Zatímco psi stravu rozdělují především na chutnou, neutrální a nepříjemnou, tak kočky mají daleko mlsnější jazýček. „Na rozpoznávání chutí mají až 500 chuťových pohárků, je proto důležité již od kočičího věku jim nepodstrojovat v podobě paštiček, šunčiček a podobných dobrot, ale již od mládí je zvykat na granule bez zbytečných pamlsků,“ varuje odborník na výživu psů a koček Martin Pučálka. Vyvyrujete se tak toho, že si na sebe upletete bič v podobě mlsné a vybíravé micky. „Vzpomínám si na kočku souseda, která byla od mládí tak chuťově rozmazlená, že nechtěla jíst ani den starou šunku,“ dodává Pučálka.

    Kočky mají mlsné jazýčky.
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Kočka není vegetarián

    Často se vegetariánští majitelé koček snaží k životu bez masa přinutit i své domácí mazlíčky. U psů se to, i když to není úplně zdravé, může tolerovat, ale kočky jsou masožravé šelmy, které maso potřebují pro své zdraví. Získávají z něj potřebné živiny jako je například taurin nebo kyselina arachidonová. Pro jejich zdravý vývoj jsou důležité bílkoviny a tuky živočišného původu. Kočky vegetariánky mohou mít často problémy s růstem či špatným zrakem.

    Kočky mají mlsné jazýčky.
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Jíst může kdy chce

    „Kočku je lepší krmit několikrát denně. Na rozdíl od psa, kde z výchovných důvodů není dobré nechávat misku příliš dlouho naplněnou, tak u kočky nevadí ji nechat přes noc,“ říká Martin Pučálka. Je to lovecké zvíře, které je zvyklé chodit lovit v noci. Ideální jsou 2 až 3 porce denně v pravidelných intervalech. Kočka je schopná ke své misce přijít i 20x během celého dne. Jídlo si umí sama velmi dobře rozvrhnout.

    Kočky mají mlsné jazýčky.
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Kočky na psím krmivu

    Mnoho majitelů psů a koček, které žijí pod jednou střechou kvůli praktičnosti a snaze ušetřit, dávají kočkám psí granule či konzervu. Psi ale ke svému zdravému životu nepotřebuji tolik bílkovin jako kočky. V kočičí stravě je přibližně o 20 % více bílkovin než v krmivu pro psa a to je již velký rozdíl.

    Kočky mají mlsné jazýčky.
    Autor: profimedia.cz

Dnešní horoskopy