Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Konec dohadů! Poradíme, kdy máte vajíčko naměkko, kdy nahniličko a kdy ztracené!

/
  • Vejce můžete uvařit na mnoho způsobů, u jejich přípravy ale hrají roli minuty.
    24. února 2017 ● 09:11

    Uvařit vajíčko se může zdát jako úkol pro kuchaře začátečníka, ale tak to rozhodně není. Všichni mají svůj zaručený recept na správnou dobu pobytu vajec na plotně, ale pravda je jen jedna. A tu my vám prozradíme!

  • 1.

    Vajíčko naměkko

    Pokud máte rádi roztékající se žloutek a částečně i bílek, tak vězte, že vajíčko se pro tuto úpravu musí vařit přesně pět minut. Nutné je dát ho do již vroucí vody. Jednak se hned začne srážet bílek a druhak můžete přesně odměřit požadovanou pětiminutovku. Kdybyste vložili vejce do studené vody, nevíte, kdy přesně se začala vařit, protože vajíčku stačí na var už nižší teploty, než je bod varu vody. Po uplynutí doby sundejte hrnec hned z plotny a pusťte do něj studenou vodu. Vajíčka se rychle zchladí a navíc v nich utnete doznívající proces varu.

    Vajíčka
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Vajíčko nahniličko

    Sofistikovanější verze vajíčka naměkko. Je to pro ty fajnšmekry, kteří chtějí mít bílek tuhý, ale žloutek polouvařený, zčásti hustě vytékající. I zde je nutné vložit vajíčko do vroucí vody a nechat ho tam přesně sedm minut. Okamžitě po uplynutí doby sundat vajíčka z plotny a hned zchladit.

    ...
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Vejce do skla

    Dnes skoro zapomenutá, ale dříve velmi oblíbená snídaně – zvláště ve vyšších kruzích. Do skla proto, že se skutečně servírují ideálně ve skleněných miskách. Vajíčka ponořte do vroucí vody, přikryjte pokličkou, ztlumte oheň a vařte přesně šest minut. Pak rychle zchlaďte. Poté oloupejte. Budou pálit, takže ho můžete ponořit do vody, ale pracujte rychle, jinak vystydne. Poté hned dejte do misky a vidličkou lehce »naklovněte« aby vytékala.

    Vajíčka se dají připravit na mnoho způsobů.
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Ztracené vejce

    Ideální je do polévek nebo omáček. Vodu v hrnci osolte a nalijte lžíci octa, nesolte! Vyklepněte si vajíčko do hrnečku. Přiveďte k varu a v momentě, kdy se začnou ode dna pouštět bublinky, roztočte vodu lžíci a vytvořte vír. Přímo do středu vířícího se víru vlijte vajíčko. Ztlumte trochu oheň, ať se nevaří voda klokotem a vajíčko tam nechte přesně tři minuty. Poté vyjměte ideálně děrovanou naběračkou, aby mohla voda odtéct. Pak už stačí jen nakrojit a servírovat.

    ...
    Autor: Shutterstock

  • 5.

    Vajíčko natvrdo

    Zdá se to být jako nejlepší postup zpracování vajíčka a máte de facto pravdu. Ale i tady platí pravidlo. Vajíčko natvrdo rozhodně neznamená, že ho hodíte do vody – pouze v tomto případě může být voda studená – a necháte ho vařit půl hodiny. Takové vejce pak můžete rovnou vyhodit, protože se bude drobit, bude suché až dusivé, žloutek namodralý. Pro vajíčko natvrdo stačí tak akorát devět minut. Můžete ho také uvařit tak, že ho ponoříte do vroucí vody, hrnec stáhnete z plotny a vejce v něm necháte 10 minut dojít. V obou případech po uplynutí času vejce zchlaďte.

    Jedno vařené vejce má zhruba 350 kJ.
    Autor: Shutterstock.com

  • 6.

    Vejce v kokotce

    Malé porcelánové nebo skleněné ohnivzdorné nádobky se nazývají kokotky a právě ty budeme potřebovat. Vymažte je máslem a na jejich dno nasypte špetku soli. Vyklepněte vajíčko. Do pekáče položte utěrku, vyskládejte kokotky s vajíčky a poté nalijte do pekáče – nikoliv do kokotek – vodu tak, aby byly nádobky z poloviny ponořené. Troubu předehřejte na 80 stupňů, vložte pekáč zakrytý pokličkou nebo alobalem a nechte péci maximálně 12 minut. Správná vejce v kokotce vypadají tak, že bílek je ztuhlý, žloutek tekutý. Podávejte v nádobkách, rozhodně vajíčko nevyklepávejte.

    Vajíčka se dají připravit na mnoho způsobů.
    Autor: profimedia.cz

    Zdroj: kucharkaprodceru.cz

Dnešní horoskopy