Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rozmrazujete maso v horké vodě? 3 rady, jak to dělat opravdu správně!

/
  • Pro bezpečné rozmrazování masa platí přísná pravidla.
    Pro bezpečné rozmrazování masa platí přísná pravidla. (Shutterstock.com)
    13. února 2017 ● 09:49

    Zapomněli jste si vyndat z mrazáku maso, kuře či rybu, kterou chcete připravit rodině k večeři? Zapomeňte na rozmrazování pod horkou vodou! Máme pro vás tři tipy, jak rozmrazovat bezpečně.

  • 1.

    Ideální je teplota do 4° C

    Oblíbená finta naložit maso do mísy s horkou vodou, aby se proces rozmrazování urychlil, je podle odborníků velkou chybou. Stejně tak není ideální nechat potraviny rozmrazovat při pokojové teplotě třeba celou noc. Tak si akorát zaděláte na pořádné zdravotní problémy. Zmrazené potraviny jsou bezpečné, ale když se začínají rozmrazovat a jejich teplota stoupne nad 4° C, bakterie, které byly přítomné před zmrazením, se mohou začít množit. I když je vnitřek masa stále »zmrzlý na kost«, okraje a vnější vrstvy už rozmrzají a dochází tak k velkému množení bakterií.

    Pro bezpečné rozmrazování masa platí přísná pravidla.
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Rozmrazování v chladničce

    Při používání této metody je potřeba počítat s časovou náročností. Větší zmrzlé kusy vyžadují na rozmrazení celý den na každých 2,5 kg hmotnosti. I kuřecí prsíčka se rozmrazují mnoho hodin. Při rozmrazování v lednici je nezbytné vzít v úvahu rozdílné teploty v různých částech lednice. Potraviny umístěné v nejchladnější části lednice se budou rozmrazovat déle. Potraviny rozmražené v lednici, např. kuře, lze zpracovat druhý den, červené maso i tři dny po rozmrazení.

    Pro bezpečné rozmrazování masa platí přísná pravidla.
    Autor: Profimedia

  • 3.

    Rozmrazování ve studené vodě

    Je to rychlejší, ale zase se musíte masu věnovat. Potraviny totiž musí být umístěny do nepropustného obalu nebo plastikového sáčku. Pokud obal prosakuje, bakterie z okolního vzduchu nebo prostředí mohou kontaminovat potravinu. Maso navíc nasákne vodu a je pak akorát na vyhození. Sáček musí být ponořen do studené pitné vody, která se musí každých 30 min měnit. Půlkilové balíčky masa mohou být rozmraženy už za hodinu, větší zhruba dvoukilové, za 2 až 3 hodiny. Takové potraviny se musí ihned tepelně zpracovat.

    Pro bezpečné rozmrazování masa platí přísná pravidla.
    Autor: Shutterstock

  • 4.

    Rozmrazování v mikrovlnce

    Použijete-li mikrovlnku, musíte rozmrazenou potravinu ihned zpracovat. Už v mikrovlnce se totiž části masa začínají vařit.

    Zdroj: bezpecnostpotravin.cz

     

    Pro bezpečné rozmrazování masa platí přísná pravidla.
    Autor: Shutterstock.com

Dnešní horoskopy