Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Spí se vám v zimě špatně? 5 příčin, které musíte odstranit!

/
  • V zimě se vám může špatně spát z mnoha důvodů.
    26. ledna 2017 ● 09:31

    Spí se vám v zimě špatně? Na vině je hned několik faktorů – vstáváte za tmy, málo se hýbete, špatně se stravujete. Poradíme, jak to napravit!

  • 1.

    Dostatek pohybu je základ

    Nedostatek fyzické aktivity zvyšuje stres. Pohyb nastartuje váš organismus, takže se budete cítit lépe nejen psychicky ale i fyzicky. Pravidelným sportem předejdete také chřipkám a migrénám. Pokud nemáte čas navštěvovat tělocvičny nebo fitness centra, choďte pravidelně na procházky. Vystupte třeba cestou do práce o zastávku dříve, nebo nejezděte výtahem, ale choďte po schodech.

    Zkuste letos své cvičící předsevzetí vydržet.
    Autor: archiv

  • 2.

    Ranní tma

    „Protože v zimě převažuje tma nad denním světlem, tělo je automaticky více unavené. Může se dokonce stát, že ani po probuzení, kvůli nedostatku světla, tělo zcela neukončí produkci melatoninu, což způsobuje, že jste během dne více v útlumu. To se většinou projevuje právě mírnou únavou a vyšší potřebou spánku,“ říká odborník na zdravý spánek Jakub Šoufek. Proto se v zimně nevyhýbejte slunečním paprskům a světlu, a naopak se jim vystavujte, kdykoliv je to možné. Nabijí vás potřebnou energií. „Nezapomínejte ani na pořádný odpočinek. Alespoň jeden den v pracovním týdnu vypněte večer všechny mobily a počítače, zapomeňte na chvíli na práci a dopřejte si alespoň 8 hodin plnohodnotného spánku,“ doplňuje odborník.

    Vstávání není nic příjemného, hlavně v zimě!
    Autor: Shutterstock

  • 3.

    Více ovoce a zeleniny

    Příčinou věčné únavy je také nedostatek vitamínů. Přirozeně v zimních měsících omezujeme příjem ovoce a zeleniny. Máme potřebu jíst teplá a vydatná jídla. Což je ale chyba. Ve stresu pak také automaticky sáhnete po koblihách, dortíčcích či bonbonech, čímž své tělo dorazíte, protože si zvýšíte hladinu jednoduchých cukrů, která vzápětí opět rychle klesá, a pak se cítíte ještě hůř. Tyto kalorie navíc se pak ukládají do tukových zásob. Zařaďte proto i v zimě do jídelníčku raději více čerstvého ovoce a zeleniny.

    Ovoce a zelenina
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Negativní stres

    Krátké dny, zima a zachmuřené počasí náladě také nepřidají. Podvědomě máte kvůli krátkým dnům pocit, že nestíháte. Zkuste si vše naplánovat a pokud nestíháte a stres vás dostihne, smiřte se s ním, ale nepodléhejte mu. Nastavte si priority a těch se držte, co počká do zítra, odložte. Zbytečně se stresu neoddávejte. Omezte také cigarety, kávu a energetické drinky.

    Ani stres vašemu spánku nepřidá.
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Vypijte džbánek denně

    Víte kolik toho denně vypijete? Jednu skleničku vody? Postavte si na stůl v práci džbánek s vodou a donuťte se ho během dne vypít. Dostatečný přísun tekutin pomáhá tělu lépe fungovat. Pokud máte raději teplé nápoje, pak vsaďte na bylinkové čaje. Bylinky jsou obecně v zimně prospěšné v jakékoliv formě. Pomáhají tělu se uvolnit, bránit se v chřipkovém období nebo ulevit třeba od migrény.

    Dodržovat správný pitný režim bychom měly ve všech letních obdobích! Snížíme tím chuť k jídlu a prospějeme i naší pleti
    Autor: Profimedia.cz

Dnešní horoskopy