Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dnes je den komplimentů: 8 rad, jak je rozdávat i přijímat!

/
  • Když uděláte někomu radost, bude dobře i vám.
    Když uděláte někomu radost, bude dobře i vám. (shutterstock.com)
    24. ledna 2017 ● 09:31

    Pochvala i upřímná lichotka dokáže potěšit nejen ženu ale i muže. A protože komplimentů není nikdy dost, mají dnes – v úterý 24. ledna – svůj mezinárodní svátek. Udělejte někomu radost, poradíme, jak kompliment udělat i přijímat.

  • 1.

    Buďte pozitivní

    Trendem současnosti je obor pozitivní psychologie, který se soustřeďuje na všechno pozitivní, co se nám děje a co cítíme. „Jednou z nejúčinnějších metod je každý večer vypsat si alespoň tři věci, které se nám během dne povedly a z nichž jsme měli radost,“ říká psycholožka a koučka Kamila Jetmarová. Stane-li se, že nemáme zrovna  »dobrý den«, doporučují odborníci prokázat druhým laskavost. „Udělat někomu radost, ať už je to maličkost jako úsměv nebo milé slovo, pochválit druhého a vidět, jak se rozzáří, to nás udělá šťastnými,“ dodává Jetmarová.

    Když uděláte někomu radost, bude dobře i vám.
    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Řekněte proč

    „Jakýkoli kompliment udělá radost. Ale kompliment na míru pomáhá v člověku budovat ještě větší pocit jedinečnosti,“ říká Kamila Jetmarová. Nezůstávejte jen u hezkého trička“ nebo pěkného účesu. Přizpůsobte lichotku konkrétní osobě a vysvětlete, proč si to myslíte. Například: »Tahle barva ti sluší, zvýrazňuje tvoje oči,« nebo »V těch šatech vypadáš skvěle, tvoje postava v nich dokonale vynikne.«

    Když uděláte někomu radost, bude dobře i vám.
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Fantazii se meze nekladou

    Nejupřímnější je pochválit člověka z očí do očí ve chvíli, kdy se příležitost ke komplimentu namane. Není na co čekat. Buďte však trochu kreativní a zapojte fantazii – pusťte výstižnou písničku, potěšte květinou se zajímavým vzkazem, nebo překvapte drobnou pozorností. Stačí dát maličkost, která potěší každého – třeba višně v čokoládě nebo gumové medvíky Haribo.

    Luxusní bonboniéra s pralinkami musí udělat radost každému
    Autor: Ilustrační foto Blesk

  • 4.

    Oceňte toho druhého

    Přestaňte být povrchní a nehodnoťte pouze zevnějšek. Jestliže se cítíte v přítomnosti dané osoby příjemně, rozumíte si a můžete spoustu věcí řešit narovinu, bez obav odkryjte své sympatie. Oceňte intelekt druhého člověka, zmiňte, jak na vás působí a vyjádřete k němu důvěru například takto: „Jsi velmi upřímný člověk, působíš na mě velice mile. Můžu s tebou probrat úplně všechno.“

    Když uděláte někomu radost, bude dobře i vám.
    Autor: Shutterstock

  • 5.

    Nehledejte v tom zbytečně víc

    Víte, jak kompliment složit, ale nevíte si rady, jak s ním naložit? Pro mnohé je náročné pochvalu přijmout, protože za ní začnou hledat něco víc. Realita je však zcela jednoduchá – většina lidí vás chce opravdu jen potěšit.

    Když uděláte někomu radost, bude dobře i vám.
    Autor: Shutterstock.com

  • 6.

    Neoplácejte hned

    Když vám někdo vysekne poklonu, neznamená to, že ostatní musíte také okamžitě za něco pochválit. Za vřelá slova hezky poděkujte a obdařte toho druhého úsměvem. Nenuťte se kompliment ihned oplácet jen z obavy, abyste nepůsobili marnivě. Kolikrát totiž můžete příjenou sitaci jen »zazdít«. Chcete-li tomu druhému také zalichotit, nejdříve si to rozmyslete, co mu řekněte, abyste se pak necítili jen trapně.

    Když uděláte někomu radost, bude dobře i vám.
    Autor: profimedia.cz

  • 7.

    Lichotku si zapamatujte

    Začne váš mozek pochybovat o komplimentu, jakmile obdržíte lichotku? Nebo ještě hůř, pustíte se do pochybování o sobě samých? Až budete příště pochváleni, zapamatujte si tento moment a přemýšlejte o tom, proč se cítíte zvláštně. Čím dříve začnete věřit tomu, že si kompliment zasloužíte, tím snadněji jej přijmete a udělá vám radost.

    Když uděláte někomu radost, bude dobře i vám.
    Autor: Shutterstock.com

  • 8.

    Soustřeďte se na řeč těla

    Z neverbálního způsobu vyjadřování občas získáme mnohem víc informací než ze slov samotných. Držení těla ovlivňuje to, jak přemýšlíme a jak nás ostatní hodnotí. Okolí vnímá sebevědomé vystupování pozitivně. Pokud se budeme cítit dobře, nebudeme pochybovat ani o vyjádřeném komplimentu.„Kromě fyzického postavení těla hraje i mimika velkou roli v tom, jak se cítíme. Vztah mezi mimikou a pocity řeší psychologové již velmi dlouho,“ upozorňuje psycholožka Jetmarová.

    Když uděláte někomu radost, bude dobře i vám.
    Autor: Shutterstock.com

     

     

Dnešní horoskopy