Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Fitness trendy roku 2017: Meditace a »elektrošoky«!

/
  • Metoda EMS je čím dál více oblíbenější.
    Metoda EMS je čím dál více oblíbenější. (bodyexpress.cz)
    17. ledna 2017 ● 09:31

    Nejen oblečení, boty a kabelky podléhají módním trendům. Dokonce i cvičení je »in« nebo už »out«. Prozradíme vám, co letos pofrčí.

  • 1.

    V kurzu body&mind

    Stále oblíbenější jsou lekce body&mind, protože v rozběhaném programu se často potřebujeme zklidnit, soustředit se na sebe. Jejich popularitě nahrává i to, že v poslední době se nejen u nás, ale i v zahraničí neobjevují žádné výraznější novinky, jako byla například svého času zumba, nebo před ní ještě spinning. Proto se tak trochu vracíme zpět k základům. Svoji nedobytnou pozici si z jedné strany našly lekce body&mind (tělo a mysl), počínaje jógou a pilates, ale i jejich variace.

    jóga
    Autor: shutterstock.com

  • 2.

    Meditace je moderní

    „Po velkém boomu powerjógy, která józe obecně pomohla vydobýt si na českém trhu mezi širokými masami klientů své jméno, se většina klientů dále orientuje na ty tzv. méně komerční styly. Powerjógu nahrazují lekce, které se čím dál víc odklánějí od pouhého fyziologického účinku cvičení, a přiklánějí se více k meditaci,“ podotýká Karel Jarušek z České komory fitness.

    jóga
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Roste obliba crossfit a HIIT

    Na vzestupu jsou čím dál častěji také tréninky s vlastním tělem, což potvrzuje nejen obrovský nárůst různých crossfit a atletických gymů v ČR, ale i průzkum amerických odborníků, kteří tyto typy cvičení staví na první pozice ve fitness trendech. O první příčky se budou prát HIIT (high-intenstity-interval training) a crossfit.

    HIIT – je vysoce intenzivní intervalový trénink, kde se střídá maximální zátěž s minimální a je omezen na 15 až 30 minut. Podporuje kardiovaskulární systém, redukuje váhu, ale zachovává stávající svalovou hmotu.

    Crossfit – je kondiční trénink zaměřený na neustálé změny cviků, které se provádí s vysokou intenzitou.

    Vasisthasana
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Revoluční EMS

    „Samostatnou kapitolou pak je cvičení pomocí metody EMS (Elektro Myo Stimulace svalů), jehož podstatou je, že do svalu je vyslán elektrický impulz, který ho donutí se stáhnout. Toto cvičení se stále více rozšiřuje a má dvě hlavní skupiny. Trénink bez cvičení, tedy trénink až pro 95 % populace, která by jinak cestu do fitka nenašla, a který pomocí spíše statických pohybů procvičí v průběhu 20 minut celé tělo.  „Druhá pak stále více zasahuje do ostatních cvičení a nabízí také skupinové cvičení až 6 osob s bezdrátovým připojením a tréninkem o intenzitě, jakou tělo dovolí,“ vysvětluje Karel Jarušek. Za přibližně dva roky fungování EMS u nás najdete přes 50 míst, kde jej můžete provozovat. O tento způsob cvičení bude podle odborníků čím dál větší zájem i pro jednoduchý model: »rychle a s maximální efektivitou«.

    Metoda EMS je čím dál více oblíbenější.
    Autor: bodyexpress.cz

Dnešní horoskopy