Pokud nemáte jasno ve vysokých školách a jejich oborech, prozkoumejte internet. Naleznete tam mnoho cenných informací nejen o studiu, ale také o dnech otevřených dveří. Ty rozhodně využijte a jděte se do školy podívat.

Dobrá prezentace na webu ještě není zárukou kvality. Raději navštivte více škol. Jejich srovnání vám může pomoct při rozhodování. Když už jste rozhodnutí, kterému oboru se chcete věnovat, neleňte a zjistěte si o něm více.

Zapátrejte na internetu, pročtete si články a případně kontaktujete lidi z oboru na sociálních sítích.

Jde to i bez přijímaček

Na veřejných vysokých školách existují i obory, kde se můžete přijímačkám vyhnout. Informace, která školy nabízejí obory bez přijímaček, najdete ZDE.

Na vysokou ne

I pro ty, kteří si žádnou vysokou školu nevybrali, existuje mnoho pomaturitních studijních možností.

Můžete vybírat z pestré nabídky vyšších odborných škol či vzdělávacích kurzů nebo pomaturitních jazykových nebo nástavbových studií. Rovněž vám nic nebrání jet studovat třeba do zahraničí.

Jak se rozhodnout?

„Podle výzkumu naší společnosti Scio se ukazuje, že za důležité považují studenti zejména jistotu nalezení dobrého místa po škole a vysoký výdělek, ale i kvalitu výuky a učitelů,“ říká odbornice na vzdělávání Markéta Majerová. Střední školy

Pokles uchazečů a vyšší šance na diplom

Situace na vysokých školách se mění každým rokem. Za posledních patnáct let byly změny velmi výrazné. „Počet míst na vysokých školách se v období 2000–2010 více než zdvojnásobil a šance na vysokoškolský diplom se výrazně zvýšila,“ říká Markéta Majerová ze společnosti Scio.

Poté nastala další výrazná změna, neboť mnoho vysokých škol v posledních pěti letech zaznamenalo méně uchazečů o studium než v předchozích letech.

Tento pokles, který oproti roku 2010 činí až 25%, je zapříčiněn především poklesem demografické křivky.

Gymnazisté chtějí na medicínu

Mezi gymnazisty jsou nejžádanější lékařské a farmaceutické obory. V současnosti se medicínu a jiné lékařské a farmaceutické obory chystá studovat 18% studentů gymnázií. A zájem stále roste.

Velmi žádané jsou rovněž humanitní a společenskovědní obory. O ty však v tuto chvíli zájem mezi gymnazisty lehce opadá.

Teprve střední!

Zorientujte se ve školách a nabízených oborech během dnů otevřených dveří. Informace naleznete ZDE. Vaše vysněná škola dny otevřených dveří nepořádá, ale přesto byste se tam chtěli podívat? Není nic jednoduššího než zavolat a domluvit se individuálně.

Fotogalerie
6 fotografií