Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pes v posteli na nás má pozitivní vliv! Přečtěte si proč

/
  • ...
    11. ledna 2017 ● 10:00

    Výchovné to zrovna není, to vám řekne každý kynolog. Dokonce to má i svá zdravotní rizika. Přesto nechává většina páníčků své psy spát ve svých postelích... A podle psycholožky Mgr. Elišky Antoš Bachové to má hned několik dobrých důvodů.

  • 1.

    1. Snižují stres

    Díky bezprostřední blízkosti roztomilého psa se v lidském těle snižuje hladina stresu. To je také podstata canisterapie, jednou z metod používaných v psychoterapii fyziorehabilitaci. Díky těmto vlivům se spánek zkvalitňuje.

    ...
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    2. Zvyšují pocit bezpečí

    Lidé mají ve psi přirozenou důvěru - věříme, že vycítí nebezpečí. A nemusí jít o žádného cvičeného hlídače, člověk se vedle psa zkrátka cítí rázem bezpečněji. Čtyřnozí chlupáči také zahánějí noční můry a klidní nervy, když se člověk z takového nepříjemného snu probudí.

    ...
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    3. Rozdávají radost

     Pes je smečkové zvíře, a tak je nejšťastnější, když může usínat stulený se svým páníčkem bok po boku. Pohled na spokojeně uvelebené zvířátko zase lahodí jeho lidskému protějšku, protože v nás vzbuzuje podobný pocit, jako pohled na šťastné dítě. Mimo to dokáže být šťastně rozvalený psík často pořádně roztomilý!

    ...
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    4. Hřejí

    Nejlepší ohřívač nohou je živý (a ideálně chlupatý!) ohřívač. Pocit živočišného tepla je neocenitelný, příjemný je i hmatový zážitek ze zvířecí srsti. Fyzický kontakt ve spánku v nás budí atavistické pudy a u zvířat víme, že žádné postranní nápady prostě nemají.

    ...
    Autor: profimedia.cz

  • 5.

    5. Zahánějí chmury

    V dnešní době se deprese mezi lidmi jen množí... Přítomnost psa však dokáže nejen snížit stres, ale také mírnit depresivní stavy. Bezvýhradná náklonnost a loajalita, kterou zvíře svému majiteli, »vůdci smečky«, poskytuje, navíc často lidem v běžném životě chybí...

    ...
    Autor: profimedia.cz

  • 6.

    S lidmi spí 68 %

    Přemýšleli jste někdy, kolik páníčků rozmazluje své pejsky stejně jako vy a také je nechává spát na svém vlastním loži? Může vás uklidnit, že je to víc, než polovina. Svou postel propůjčuje mazlíčkům až 68 % všech dotázaných a 57 % páníčků tak činí každý den.

    ...
    Autor: profimedia.cz

  • 7.

    Češi a psi ve statistice

    Podle ankety společnosti krmiva-pucalka.cz Češi nejčastěji nechávají psy doma samotné pět hodin (85 %). Déle než osm hodin je přitom nechává osamotě pouhých 15 % chovatelů. A jaká jsou další čísla?

    Většina odborníků na psí výživu se shoduje, že krmení od stolu není výchovné, a hlavně není pro psa zdravé, ale pejskaři v tomto nemají stále jasno: „Až dvaačtyřicet procent dotázaných psům dává od stolu pravidelně. 33 % dotázaných striktně dodržuje, že se psům nemá od stolu přilepšovat. A 24 % lidí volí variantu dávat pejskům zbylé jídlo do jejich misek,“ říká autor ankety Martin Pučálka.

    ...
    Autor: profimedia.cz

  • 8.

    Jak venčíme?

     

    63 % venčí psíka 3x až 4x denně.

    51 % chodí s miláčkem přes den na více než hodinu a půl.

    8 % vyráží z domu jen na hodinu denně.

     

    ...
    Autor: profimedia.cz

    Fotogalerie
    14 fotografií

Dnešní horoskopy