Nejprve vyberte místo, kde budete stromeček likvidovat. Ideální je balkon nebo terasa. Pokud můžete vzít stromek před dům, tak máte také vyhráno. Když však musíte pracovat uvnitř, zvolte si nejlépe místnost, kde je linoleum.

Pod stromek pak ještě rozložte igelit, ať nemáte doma spoušť. Při přemísťování ho zabalte do igelitu nebo prostěradla.

Důkladně stromek odstrojte a dávejte pozor zejména na kovové háčky. V některých městech nebo vesnicích se stromky štěpkují a dál využijí do kompostu.

Neprodané stromky pak putují do zoologických zahrad, kde končí jako potrava zvířatům. Zde nehrozí žádné nebezpečí spolknutí zbytků ozdob. Odstrojené stromky rozhodně nevyhazujte do popelnic. Jen tam snižují kapacitu.

Stromky odkládejte vedle popelnic či kontejnerů na směsný odpad. Pokud máte popelnici v domě, dejte stromek blízko k místu, kde staví popelářské auto. V Praze se stromky odkládají ke kontejnerům na tříděný odpad.

Nemusíte mít strach, že zmeškáte svoz, protože likvidace stromků probíhá během celého ledna a února. Některé obce pak po občanech požadují, aby byly stromky rozřezány na menší kousky.

Kvůli zbylým ozdobám končí některé stromky ve spalovnách. Jiné se pak štěpkují a dávají do kompostu. Stromky je také možné uložit do popelnic na bioodpad.

Památka na Vánoce

Chtěli byste si nechat nějakou památku na Vánoce? Vyrobte si ze starého stromečku kvedlačku. Jednoduše uřízněte stromek na místě, kde kmen není příliš široký.

Rovněž zde musí být hodně větviček a délka by měla být přibližně 30 cm. Větvičky pak odstřihněte několik centimetrů od kmene. Oloupejte z nich kůru a pořádně je vysušte. Hotovou kvedlačku pak vyhlaďte smirkovým papírem.

Fotogalerie
5 fotografií