Téměř polovina lidí neslaví Silvestra doma. Musí tedy na Mečislava, tedy 1. ledna, sednou za volant a vydat se s bolavou hlavou k domovu. To však není nejbezpečnější řešení.

Během standardně dlouhého spánku, tedy osm hodin, dokáže muž odbourat jen necelé tři dvanáctky a žena dvě dvojky vína. Ale ani potom nemáte vyhráno, protože i když všechen alkohol odbouráte, nebudete mít za volantem reflexy jako Fittipaldi.

Kupříkladu středně silná kocovina dokáže ovlivnit váš výkon 2,5 dne. Spočítejte si tedy podle tabulek, kdy můžete sednout za volant.

Při vstřebávání alkoholu hraje roli řada faktorů jako například tělesná hmotnost, stavba těla, pohlaví, objem krve, druhy snědené potravy, množství vypitého alkoholu.

Průměrná rychlost odbourávání alkoholu z těla u mužů je asi 0,1 – 0,2 promile za jednu hodinu. U žen je to pak o 15 % méně. Kompletně se alkohol vstřebá do krve za 1 až 2 hodiny. Plícemi se vyloučí pouze 3 % alkoholu a 1 – 2 % alkoholu odejde močovými cestami.

Odbourávání alkoholu u mužů
Autor: archiv Blesku

Odbourávání alkoholu u žen
Autor: archiv Blesku

Pozn.: sloupec čas udává dobu, za kterou jedinec odbourá množství alkoholu v sloupci nalevo. Ale pozor, nejde o bernou minci, každý odbourává jinak!

Po požití alkoholu reaguje tělo na neočekávané situace pomaleji, protože alkohol ovlivňuje schopnost mozku kontrolovat a koordinovat pohyby těla. Ve vztahu k nehodě pak rovněž ovlivňuje schopnost posoudit rychlost a vzdálenost.

Alkohol také výrazně ovlivňuje periferní vidění, což může být při řízení velký problém, protože řidič není schopen vnímat celý prostor před sebou. Zvýšená míra alkoholu totiž způsobuje, že se zorné pole snižuje. S 0,8 promile v krvi vidí necelé ¾ prostoru, a ten s 1,8 promile necelou třetinu.

Alkohol v krvi, pocity a chování
Autor: archiv Blesku

Fotogalerie
10 fotografií