Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vyznejte se ve značení potravin: Co nám říkají loga a ochranné známky?

/
  • Vyznejte se ve značení potravin: Co nám říkají loga a ochranné známky?
    13. prosince 2016 ● 10:00

    O Vánocích chceme na sváteční stůl nachystat jen to nejlepší. Ale co v obchodě vybrat? Ke koupi potravin nás v obchodech lákají nejrůznější loga a pečeti. Podívejte se, co znamenají a rozhodně nenaletíte.

  • 1.

    Klasa

    Výzkumy ukázaly, že nejznámější značkou kvality je KLASA. Jedná se o národní značku kvality, která vznikla v roce 2003. Ministerstvo zemědělství ji bezplatně uděluje mimořádně kvalitním potravinám a zemědělským výrobkům.

    Výrobek tuto značku získá na tři roky. Logo KLASA je udělováno, aby spotřebitelům pomohlo rozeznat výjimečně kvalitní produkty od těch ostatních. Značku spravuje Státní zemědělský intervenční fond (SZIF).

    KLASA
    Autor: archiv Blesku

  • 2.

    Regionální potravina

    Značku Regionální potravina rovněž uděluje ministerstvo zemědělství, a to nejlepším výrobkům z každého kraje. Tato značka platí vždy čtyři roky. Hlavním cílem je podpora výrobců lokálních potravin a současně také motivace zákazníků k tomu, aby je začali vyhledávat jak na pultech obchodů, tak i na farmářských trzích či přímo u výrobců.

    Logo vždy udává, z jakého regionu daný výrobek pochází. Ve složení takto označeného výrobku se může objevit maximálně 30% zahraničních surovin. Oceněný produkt musí mít k danému kraji vazbu – k jeho tradicím, recepturám, surovinám či způsobu výroby.

    Regionální potravina
    Autor: archiv Blesku

  • 3.

    BIO - Produkt ekologického zemědělství

    V naší zemi jsou biopotraviny označovány zelenobílým grafickým znakem BIO, který si díky svým proužkům vysloužil přezdívku biozebra. Produkty mohou toto označení získat po prověření některou kontrolní organizací, které pověřuje ministerstvo zemědělství. Je českou specialitou, že tímto znakem nemusí být označeny jenom potraviny s původem v naší zemi.

    Pokud je výrobek označen jako Bio víme, že se jedná o produkt z rostlin a živočichů z ekologických farem. Ty neošetřují své výrobky zakázanými pesticidy, minerálními dusíkatými hnojivy, a rovněž se při jejich pěstování či chovu zohledňují potřeby chovaných hospodářských zvířat a dbají na životní prostředí.

    BIO Produkt ekologického zemědělství
    Autor: archiv Blesku

  • 4.

    Ekologická produkce

    Na rozdíl od předchozí »biozebry« je »ekologická produkce« značením nadnárodním. Konkrétně se jedná o předpis Evropské unie. Na obale ji má každý produkt, který v rámci EU splňuje požadavky na biopotraviny. Ty jsou však stejné jako u značky »BIO Produkt ekologického zemědělství«.

    Ekologická produkce
    Autor: archiv Blesku

  • 5.

    Chráněné označení (ZTS, CHOP, CHZO )

    Jde o značení Evropské unie, které funguje už téměř 25 let. Hlavním důvodem ke vzniku tohoto značení byla mj. i ochrana produktů před jejich paděláním. Mezi chráněná značení patří:

    • Zaručené tradiční speciality (ZTS) – Toto označení nesou zemědělské produkty či potraviny, které mají zvláštní povahu, jež je uznávána EU. Je tedy potřeba, aby se produkt nějakým způsobem odlišoval od ostatních výrobků nebo potravin stejného druhu a kategorie. Např. Spišské párky a Liptovský salám.

    Zaručené tradiční speciality
    Autor: archiv Blesku

    • Chráněné označením původu (CHOP) – Tuto známku mohou získat zemědělské produkty nebo potraviny, které mají dány své vlastnosti a kvalitu převážně prostředím, v němž jsou chovány nebo pěstovány. Jsou pak v tomto místě dále zpracovávány, připravovány a vyráběny. CHOP nese například Pohořelický kapr nebo Žatecký chmel.

    Chráněné označením původu
    Autor: archiv Blesku

    • Chráněné zeměpisné označení (CHZO) – CHZO se velmi podobá označení předchozímu. Liší se pouze v tom, že není tak přísné, protože se výrobek na určitém území nemusí kompletně zpracovávat. K tomuto označení stačí, aby se tam prováděla jen některá z fází výrobního procesu (příprava, výroba nebo zpracování). Toto označení získaly tedy například Olomoucké tvarůžky a Hořické trubičky.

    Chráněné zeměpisné označení
    Autor: archiv Blesku

    Fotogalerie
    8 fotografií

Dnešní horoskopy