Smrček či borovice, které si na Štědrý den ozdobíme, rostou na plantážích zhruba deset let. Jedle může být i o pět let starší. „V průběhu pěstování se každoročně hnojí, tvarují střihem a vyvazováním,“ vysvětluje František Valdman ze Sdružení pěstitelů vánočních stromků.

K řezanému stromku je třeba přistupovat podobně jako k řezané rostlině. Babská rada zní: přilít do vody, v níž stromek stojí, kolu. „Určitý smysl to dává. Jde vlastně o vodu s cukrem a kyselinou fosforečnou. Podobně ale poslouží běžné hnojivo pro řezané květiny,“ říká František Valdman.

Koupit už nyní, nebo čekat až do Vánoc? Prodejkyně Karolína Hamzová (28) z Prahy doporučuje, aby lidé vánoční stromek koupili co nejdříve. „Stromy jsou nařezané a čerstvější už nebudou,“ radí. Doma si ho můžete dát na balkon, kde v kýblu vody vydrží ve skvělém stavu až do Vánoc. Ve skladu by na vás prý většinou čekaly »nasucho «.

Řezaný patří do vody

Životnost řezaného stromku lze prodloužit o celé týdny. Musíte se o něj ale umět starat.

  1. Když si stromek přinesete domů, je třeba odříznout malý špalíček na kmínku zalepený smolou, aby voda mohla ke stromku proniknout. Nikdy jej ale neřežte do špičky.
  2. Postavte ho do chladu, nejlépe do nádoby s vodou.
  3. Pokud máte stojánek s vodou, musí kůra stromku dosahovat až do vody, tedy nesmí se ořezávat, stromek saje vodu pletivy pod kůrou. Přidat můžete hnojivo pro řezané květiny.
  4. Jednou denně můžete jehličí rosit a zvlhčovat.
  5. Nepřetěžujte větvičky přílišným množstvím těžkých ozdob.

V květináči je třeba otužit

Stromky s kořenovým balem jsou stále populárnější. Lidé je většinou plánují po Vánocích vysadit na zahradu. To však není tak jednoduché.

  1. Stromky v menších květináčích mívají seřezané a doslova zmrzačené kořeny a neuchytí se.
  2. Musíte ho postupně otužovat. Ideální je nejprve přenést stromek do míst, jako je sklep či garáž, a nechat ho tam několik dní. Pak na chodbu a teprve potom do vytápěného pokoje.
  3. Pokud plánujete stromek vysadit na zahradu, v teplé místnosti může být maximálně 10 dní, jinak jehličnan »přepne« na jarní režim, obroste čerstvým jehličím a už ho »neuspíte«.
  4. Po Vánocích stromek přeneste v obráceném pořadí zpět a nechte až do jara v teplotě 1 až 5 °C. Ven ho přemístěte až v období, kdy nehrozí mrazíky.
  5. Ve vytápěné místnosti je třeba stromek zalévat, ale pozor, nepřelít.

Fotogalerie: Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa
22 fotografií

Další možností je pořídit místo klasického stromku ardisii

Fotogalerie
70 fotografií
Fotogalerie: Nejošklivější vánoční stromečky, jaké jste…
1 fotografie

Další články na Blesk.cz: