Pravidla počítačového provozu

Stejně jako neřídíte bez znalosti pravidel silničního provozu, je důležité, abychom znali pravidla bezpečného používání internetu. Základy bezpečného pohybu na internetu můžete najít například v Centru pro bezpečnost, na kterém spolupracuje Google s projektem E-Bezpečí Univerzity Palackého v Olomouci, Národním centrem bezpečnějšího internetu a Linkou bezpečí.

test internet
Autor: google

Internetové bezpečnostní desatero

1. Zabezpečte svoje hesla
Hesla jsou první obrannou linií proti počítačové kriminalitě. Používejte pro každý účet jiné heslo a to pravidelně měňte. Nemusí být vždy špatný nápad hesla si zapsat, ale nikdy nenechávejte papírek s nimi volně přístupný na stole nebo u počítače.


2. Používejte silná hesla
Čím je heslo delší, tím je obtížnější ho uhodnout. Jeho bezpečnost ještě zvýší střídání malých a velkých písmen, přidání číslic a nebo speciálních znaků. Pro lepší zapamatování si vymyslete větu, kterou znáte jenom vy. Například:  „Moje teta Květa mi každý den posílá jeden vtipný email.“ Použijte první písmena a číslice a získáte silné heslo “MtKmkdp1ve”.   Nikdy nepoužívejte jako heslo veřejně dostupné údaje.

3. Nechte si zadní vrátka
Pro případ, že své heslo ztratíte, hodí se mít otevřená zadní vrátka, jak se ke svému účtu opět dostat. Řada služeb umožňuje resetovat heslo pomocí sekundární emailové adresy. Ta ale musí být aktuální a musíte k ní mít přístup. Někdy můžete ke svému profilu připojit telefonní číslo
.

4. Vždycky se odhašlujte
Zvláště pokud používáte veřejné počítače, například v internetové kavárně, můžete zůstat ve službách přihlášeni i po zavření počítače. Vždy proto před zavřením okna zvolte možnost Odhlásit se.

5. Používejte bezpečné sítě
Buďte opatrní vždy, když pro připojení k internetu používáte síť, kterou neznáte - například veřejnou Wi-Fi v kavárně. Provozovatel sítě může sledovat veškerý provoz na své síti včetně osobních údajů.

6. Kontrolujte, kde jste
Při přecházení na stránku se podívejte do adresního řádku prohlížeče a zkontrolujte adresu webu. Pokud navíc začíná zkratkou https://, znamená to, že připojení je šifrované, a lépe odolává pokusům o manipulaci. Některé podvodné stránky využívají častých překlepů, vypadají jako skutečný web, ale jejich cílem je vylákat z vás osobní údaje

7. Zamykejte svůj mobil a počítač
Odešli byste z domu, aniž byste zavřeli dveře? Stejné pravidlo platí i pro zařízení, která používáte. Po skončení práce s počítačem, notebookem nebo telefonem byste vždy měli uzamknout obrazovku.

8. Pravidelně aktualizujte prohlížeč a operační systém
Staré verze softwaru mohou obsahovat chyby zabezpečení, které umožňují neoprávněným osobám, aby se dostaly k vašim datům.

9. Dávejte pozor, na co klikáte
Na odkaz, který do vašeho počítače nainstaluje malware (škodlivý software), můžete kliknout omylem. Chcete-li počítač ochránit, klikejte pouze na odkazy a stahujte pouze ze stránek, kterým důvěřujete. Neotvírejte neznámé typy souborů ani nestahujte programy z vyskakovacích reklam.

10. Jste-li na pochybách, neriskujte
Máte z nějaké reklamy nebo nabídky špatný pocit? Vypadá něco příliš dobře, aby to byla pravda? Důvěřujte svému instinktu! Klikejte na reklamy a nakupujte pouze z webů, které jsou bezpečné, prověřené a důvěryhodné.

test internet
Autor: google