Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak to opravdu je? Co je zdravé a co není: 10+1 fakt!

/
  • Dejte si pozor na potraviny, které jsou považovány za zdravé, ale ve skutečnosti se vyrovnají jídlu z fast foodu.
    30. listopadu 2016 ● 09:31

    Rozhodli jste se udělat něco pro své zdraví a skoncovali jste se salámy, bílým pečivem a sladkostmi? Místo toho jíte sušené ovoce, oříšky, mysli tyčinky? Možná ale nejsou tak zdravé, jak si myslíte! Prozradíme, na co si dát pozor!

  • 1.

    Sušené ovoce

    Pozor dávejte zejména na sušené banány. Ty jsou často smažené na palmovém oleji, doslazované cukrem a ještě doplněné o »éčka«. Tato kombinace je vysoce nezdravá – ve 100g sáčku se tak může skrývat až 519 kalorií. Sušené ovoce konzumovat můžete, ale raději si ho usušte sami doma v domácí sušičce. Nebo si připlaťte a kupte si například banány v raw kvalitě, které vás jistě překvapí svou barvou – nejsou sytě žluté, jako ty smažené, ale tmavě hnědé.

    Sušené ovoce
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Rýžové chlebíčky s polevou

    Chlebíčky bez polevy jsou vyrobeny z celozrnné rýže a nemají příliš velké množství kJ. V takové podobě je lze považovat za zdravé jídlo. Ovšem pozor na chlebíčky máčené v čokoládě, ty už nemají se zdravým jídlem nic společného. Tyto polevy často neobsahují podíl kvalitní čokolády a jsou plné cukru.

    Rýžové chlebíčky nejsou úplně nejlepší při dietě.
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Popcorn

    Kukuřice je sice obilovina, ale za zeleninu lze považovat kukuřičná zrnka, ze kterých se připravuje popcorn. Kukuřice sama o sobě obsahuje vysoké množství vitamínů B, ale také glukózy, takže s ní opatrně. V popcornových sáčcích je navíc přidaný tuk a velké množství soli. Popcorn jíst můžete, ale v omezeném množství a ideálně bez příchutě a nesolený. Jinak se z něj stane kalorická bomba, obdobně jako chipsy.

    popcorn
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Ovoce v plechovkách

    Nechce se vám loupat a krájet ovoce a tak raději sáhnete po tom konzervovaném? Plechovky nejsou pro naše zdraví ale tím nejlepším. Jejich vnitřní stěny jsou v některých případech potaženy bisfenolem (toxickou látkou, která narušuje funkci hormonů), který má podle mnohých studií vliv na pohlavní vývoj dětí, neplodnost žen, ale také může napomáhat ke zvyšování rizika srdečních chorob, mrtvice, rakoviny a cukrovky. Potraviny, do kterých se BPA dostává z obalů, jsou největším zdrojem bisfenolu A pro lidské tělo.

    Prázdná konzeva
    Autor: Foto: scom

  • 5.

    DIA nerovná se zdravé

    Nezaměňujte výrobky s nízkým obsahem tuků a sacharidů s takzvanými DIA. U takto označených výrobků se často jedná o potraviny určené pro diabetiky, které obsahují jen umělá sladidla namísto přírodních cukrů a vůbec nemusí znamenat, že jsou zdravé.

    V DIA výrobcích je třeba se dobře orientovat.
    Autor: Profimedia.cz

  • 6.

    Losos

    Kromě libového krůtího a hovězího masa, je důležitá pravidelná konzumace ryb. Zde je potřeba si dávat pozor zejména na lososa a jeho původ. Ryby odchované na rybářských farmách mohou obsahovat zdraví škodlivé látky. Někteří rybáři do vody přidávají pesticidy, antibiotika a další látky, které mohou mít na vaše zdraví řadu negativních dopadů. Evropský úřad pro potraviny doporučuje vyhnout se zejména tučným rybám z Baltu – ty jsou podle nich 3,5 až 5x více kontaminovány než stejné druhy z jiných oblastí. Lososy ze sádek poznáte podle jejich silných tukových vláken. Divocí lososi mají tato vlákna tenká, a to z toho důvodu, že nejsou omezováni pohybem, jako ti v sádkách.

    losos
    Autor: profimedia.cz

  • 7.

    Sója

    Sója je mezi vegany považována za zdravou alternativu masa. I zde si dejte pozor na to, jakým způsobem jsou produkty z ní vyrobeny. Nejlepší je konzumace sójových výrobků vyrobených fermentací, jako jsou tempeh, tofu, nesušené sójové mléko či miso. Sója má pozitivní vliv na ženy v menopauze, protože obsahuje fytohormony – rostlinné estrogeny. Tyto hormony jsou ale nevhodné pro kojence, proto se sójovým produktům raději vyhněte. Někteří jedinci také mohou trpět alergií na sóju či intolerancí sóji. V případě, že vám sójové produkty nedělají dobře, ze svého jídelníčku je vyřaďte.

    Sójové produkty
    Autor: Shutterstock.com

  • 8.

    Celozrnné pečivo

    Tady velký pozor! Důležité je znát složení.  V supermarketech se prodává »tmavé pečivo« se semínky, ale je téměř totožné jako bílé. Vyhledávejte ideálně takové, které neobsahuje pšeničnou mouku, ale žitnou a je připravené z kvásku.

    Při výběru pečiva dávejte na složení, nikoliv na barvu. Tmavá není zárukou kvality.
    Autor: Shutterstock.com

  • 9.

    Ovocné jogurty

    Není nad čistý bílý jogurt, do kterého si sami přidáte čerstvé ovoce či oříšky nebo různá semínka. Mnoho ovocných jogurtů nemá s ovocem příliš společného. Většinou se jedná o náhražky plné cukru a barviv.

    Ovocný jogurt je nejlépe si vyrobit doma.
    Autor: Shutterstock.com

  • 10.

    Sýry

    Při výběru sýrů dávejte pozor na obsah tuku v sušině. Pro zdravé doplnění bílkovin jsou ideální čerstvé nízkotučné sýry – jako je například sýr cottage nebo jemné tvarohové sýry. Tučnější sýry konzumovat můžete, ale v menší míře.

    Hlídejte si také obsah tuku v sýrech.
    Autor: Shutterstock.com

  • 11.

    A jeden tip navíc!

    Jednou z potravin, která působí naopak nezdravě, může být majonéza. Kvalitní majonéza je vyrobena z kvalitního řepkového oleje, a když přidáte 1 lžíci do vašeho oblíbeného salátu nebo na celozrnný chléb místo másla, určitě vám neuškodí. „Řepkový olej pomáhá řešit nedostatek příjmu esenciálních kyselin, přičemž zachovává správný poměr konzumace omega 3 ku omega 6 mastným kyselinám v rámci celkové stravy,“ upozorňuje odborník na výživu Jiří Brát.

    Majonéza
    Autor: profimedia.cz

Dnešní horoskopy