Ulice byla založena v roce 1817 a jmenovala se Hlavní. Během let nesla nejrůznější pojmenování, například v roce 1841 byla ulicí Královskou. Stalo se tak na počest korunovačního průvodu, který ulicí procházel u příležitosti korunovace rakouského císaře Ferdinanda V. Dobrotivého na český trůn (1836). V roce 1845 se ulice prodloužila o dnešní libeňskou část a v roce 1900 i o dnešní část vysočanskou. Od té doby byla nazývána Libereckou silnicí a na začátku 20. století byla opět přejmenována na Královskou třídu. K přejmenování celé ulice na Sokolovskou došlo v roce 1948 na počest ukrajinského města Sokolovo, kde se odehrála jedna z bitev 2. světové války a zúčastnila se jí i československá jednotka. 

Autor: archiv

Nákupy všeho druhu

V Sokolovské ulici sídlí řada obchodů, především s čerstvým masem, uzeninami, sladkovodními i mořskými rybami, delikatesami.  Dají se tu sehnat výtečné obložené chlebíčky, saláty, bagety a chuťovky. Zajít si sem můžete pro kvalitní kávu nebo na domácí zákusky. K posezení lákají i kavárny, vinotéky, stylové i tradiční restaurace. Pochutnat si tu můžete jak na české kuchyni, tak třeba na originálních italských specialitách či šťavnatém steaku.

Autor: archiv

Vysočanská radnice

Vysočanské části Sokolovské ulice vévodí budova radnice. Její historická část byla dána do užívání v lednu 1912. Náklady na stavbu tehdy činily 203 tisíc korun a v objektu sídlila ještě krejčovská dílna „Civilní a vojenský krejčí“ s obchodem Josefa Rokyty, první peněžní ústav ve Vysočanech, dále c. a k. poštovní úřad a četnická stanice. Dnes je sídlem Úřadu městské části Praha 9. Lidé sem chodí vyřizovat nejrůznější úřední záležitosti, v obřadní síni se konají svatby, koncerty a jiné kulturní či společenské události.

Divadlo Gong

Oblíbená pražská divadelní scéna nabízí divákům nejen představení divadelních souborů z Prahy a okolí, ale i hudební vystoupení různých žánrů, včetně pravidelných jazzových večerů.  Do Gongu rády míří i děti. Hlavním tvůrcem většiny představení projektu Gong dětem je Divadlo AHA! Zvláštností je, že jsou tu uváděny inscenace pro všechny věkové kategorie dětí i mládeže.

Autor: archiv

TIP redakce

Pohodová Galerie 9V přízemí vysočanské radnice se zabydlela Galerie 9. Na výstavy a jiné zajímavé akce se sem prý nechodí ze snobismu, ale ze zvědavosti a pro radost. Galerie je nekomerčním výstavním prostorem zřizovaným ÚMČ Praha 9. Od 8. listopadu do 1. prosince je tu k vidění expozice Lubomíra Netušila nazvaná Pobřeží. Přijít můžete od pondělí do čtvrtka (10.00–10.00), vstup je zdarma. Nic nezaplatíte ani v tamní kreativní dílně Zastav se a tvoř, která se v galerii koná každou středu od 17:00 do 19:00. K oblíbeným patří i Dámský klub, který funguje každou středu od 19:00 do 21:00 a je také zdarma.

Podrobný program najdete na www.galerie9.cz.