Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Dýňový víkend: 3 recepty na rychlé halloweenské dobroty!

/
  • Vyzkoušejte o víkendu stylový dýňový recept.
    Vyzkoušejte o víkendu stylový dýňový recept. (profimedia.cz)
    28. října 2016 ● 09:31

    Dýně a halloween, svátek, který se zabydluje i u nás, patří k sobě. Do kostýmů kostlivců se ale převlékat nemusíte, stačí když vyzkoušíte nějaký ten dýňový recept.

  • 1.

    Dýňová polévka

    Potřebujeme: 1 ks dýně, 1 cibule, 1 litru kuřecího vývaru, olej, zakysaná smetana, sladká smetana, sůl, pepř, muškátový oříšek

    Postup: Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme dozlatova na oleji. Dýni očistíme a pokrájíme na větší kostičky, přidáme k cibuli, krátce orestujeme a zalijeme vývarem. Vaříme, dokud dýně nezměkne, to je zhruba 20 minut. Poté sundáme z plotny a necháme vychladnout.

    Po schladnutí vše důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem. Lehce zaprášíme nastrouhaným muškátovým oříškem, osolíme, opepříme a zalijeme sladkou smetanou. Znova krátce povaříme, aby se vše spojilo.

    Podáváme se lžíci zakysané smetany, ozdobit můžete pár dýňovými semínky nebo pažitkou.

    a
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Dýňové špagety

    Potřebujete: 1 ks dýně, těstoviny, 3 stroužky česneku, 2 feferonky, olej, hrst petrželky, sýr na posypání,

    Postup: Nasekáme česnek, feferonky a hrst petrželky na studenou pánev. Na to položíme rozkrájenou dýni na větší kostičky. Zakápneme olejem, osolíme a dusíme, dokud se dýně zcela nerozvaří.

    Mezitím uvaříme těstoviny a poté přidáme na pánvičku k dýňové kašičce. Zamícháme, aby se těstoviny s dýní propojili. Vše důkladně promícháme, chvilku povaříme a nandáváme na talíře. Zasypeme sýrem.

    a
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Dýňový dezert bez lepku

    Potřebujeme:  1 dýně (nejlépe máslová) 600–700 g, 75 g třtinového cukru, 50 g medu, 4 celá vejce, 2 bílky, 1,5 polévkové lžíce kukuřičného škrobu (maizena), 25 cl rumu, kůra z 1/2 menšího pomeranče a 1/2 citronu, 0,5 dcl pomerančové šťávy, 350 ml smetany na šlehání

    Postup: V troubě upečte celou dýni (na 150 stupňů, cca 45 minut) a nechte ji vychladnout. Oloupejte ji, odstraňte semínka a nakrájejte ji na větší kostky. Ve velké míse smíchejte vejce, cukr, med, rum, kůru z citrusů a pomerančovou šťávu. Vše vymíchejte metličkou a vmíchejte kukuřičný škrob.

    Smetanu přiveďte v kastrůlku k varu, přidejte kostičky dýně a rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Směs smetany a dýně vmíchejte metlou do vaječné směsi v míse.

    Připravte si formu s vysokým okrajem o průměru (26–28 cm), vymažte ji máslem, naplňte dýňovou směsí a pečte v troubě při teplotě 140 stupňů cca 80 minut. Před vyndáním z formy nechte koláč vychladnout a poté uchovávejte v lednici. Takto vydrží asi 3 dny.

    a
    Autor: www.nebespan.cz

     

     

     

Dnešní horoskopy