Romantický Petřín

Petřín s rozlehlým parkem v kopcovitém terénu láká odjakživa hlavně zamilované. Randit se sem chodí nejen na prvního máje, ale v každém ročním období. A mnozí nejspíš vůbec netuší, že na Petříně kdysi bývalo popraviště! Rozlehlý park není ovšem stvořen jen k líbání a ke schůzkám u sochy Karla Hynka Máchy. Výletníky láká také rozhledna, která je zmenšeninou pařížské Eiffelovky, zrcadlové bludiště (v říjnu jsou rozhledna i bludiště otevřeny denně od 10:00 do 20:00), středověké podzemní štoly (přístupné jsou do konce října) nebo vyhlídková jízda lanovkou (otevřena je do konce října od 10:00 do 17:00).

Pražský hrad a jeho okolí

V komplexu Pražského hradu je možné obdivovat architektonické divy, kterým vévodí Svatovítská katedrála. Je to místo jako stvořené pro romantickou procházku.  Právě z hradních svahů je i nejkrásnější výhled nejen na malostranské střechy, ale i na celou metropoli.  (V říjnu je hradní areál přístupný denně od 6:00 do 22:00, památkové objekty od 9:00 do 17:00). Z Hradu je to kousek na Loretánské náměstí, do Zlaté uličky nebo na Staré zámecké schody. Pokud chcete mít víc soukromí, stačí se vypravit do ulice Nový svět, která je plná malebných domků a tichých zákoutí. Z Pohořelce se vyplatí zajít si ke Strahovskému klášteru, odkud se opět nabízí unikátní výhled na celou Prahu.

Pro štěstí na Karlův most

Podle obyvatel Malé Strany je nejlepší procházka po Karlově mostě ráno, když turisté ještě spí a nad Vltavou se rozprostírá mlhavý závoj. Kromě jedinečných výhledů na město a jeho dominanty si sem lidé chodí pro štěstí a vyslovují tu u soch nebo křížů svá nejtajnější přání. Které sochy mají tu moc? Pokud vstoupíte na Karlův most od Malostranské mostecké věže, pak po levé straně projděte k osmé soše, která představuje svatého Jana Nepomuckého. Když se dotknete plaket na soše, přinese vám to štěstí.  S třemi tajnými přáními si musíte popojít o kousek dál. Na levé straně mostu je černá mřížka s pěti hvězdami a reliéfem Jana Nepomuckého. Nejdříve se prstem dotkněte každé z hvězd a poté přiložte levou dlaň na kříž pod mřížkou. V duchu si něco přejte a to se vám splní. Pokud se chcete dobře vdát, pak vyhledejte na levé straně mostu sochu sv. Anny, která se za šťastné manželství přimluví.

Vzhůru do věží!

Prahu jako na dlani je možné obdivovat i z pražských věží. V Praze 1 stojí za to vydat se do útrob Jindřišské věže, kde kromě výhledu najdete i restauraci, kavárnu a whiskey koutek. V srdci města, na Staroměstském náměstí, je možné se pokochat pohledem z vyhlídky Staroměstské radnice.

Láska zamčená na Kampě

Rájem romantiků je i malostranský ostrov Kampa. Zde je možné se procházet, posedět u řeky, povalovat se na travnatých plochách, z nábřeží se kouknout na Národní divadlo, Sovovy mlýny, Smetanovo nábřeží s Karlovým mostem.  Pozornost přitahují i kouzelná místa kolem Čertovky, obzvlášť pak nejstarší most přes tuto říčku, oddělující Kampu od pevniny. Právě na tomto můstku u Velkopřevorského mlýna zpečeťují zamilované páry svou lásku tak, že zde zavěsí a zamknou zámek a klíč hodí do vody.

Tip  na vycházkovou  trasu

Za krásami staré Prahy se vydejte z náměstí Republiky, odkud zamiřte na Staroměstské náměstí.  Pak projděte Židovským městem na nábřeží a přes Mánesův most projděte do kouzelných uliček Malé Strany. Odtud se můžete vydat přes Malostranské náměstí Nerudovou ulicí vzhůru na Pražský hrad, nebo z Karlova mostu sestoupit do romantických míst Kampy. Z Kampy můžete pokračovat zpět po Karlově mostě, projít se nábřežím až k Národnímu divadlu, pak přes Staré Město na Václavské náměstí a kolem Jindřišské věže zpět na náměstí Republiky.