Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Převalujete se v posteli? 10 věcí, které byste měli o spánku vědět!

/
  • Pokud patříte k těm, kteří nemohou noc co noc pořádně zabrat, přečtěte si, co byste měli o spánku vědět.
    Pokud patříte k těm, kteří nemohou noc co noc pořádně zabrat, přečtěte si, co byste měli o spánku vědět. (Shutterstock.com)
    5. října 2016 ● 09:29

    Pro někoho je postel místem, kam se těší už od rána, pro jiného je to lože hrůzy. Pokud patříte k těm, kteří nemohou noc co noc pořádně zabrat, přečtěte si, co byste měli o spánku vědět.

  • 1.

    Do půl hodinky


    Pokud patříte mezi ty, kteří upadnou do postele, usnou a neví o světě, máte štěstí. Mnohým ale usínání dělá problém. Za normální se ještě považuje převalování v posteli do 30 minut od ulehnutí. Pokud vám půl hodinka nestačí, máte problém jménem nespavost.
    Za únavu může mimo jiné i nepořádek na vašem stole v práci. Divné, že?
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Osm je akorát

    Jak dlouho vlastně spát? U každého je to jiné. Jediným měřítkem je, že po probuzení se musíte cítit čerství a odpočatí. Podle vědců je ideální doba spánku pro dospělého člověka mezi 7 až 8 hodinami.

    Vstávání není nic příjemného, hlavně v zimě!
    Autor: Shutterstock


  • 3.

    Víkend to nezachrání

    Pokud ponocujete celý pracovní týden s vidinou, že o víkendu to naspíte, tak to neděláte dobře. Naspat se do zásoby prostě nejde. Naopak, pokud se chystáte prospat celou sobotu, přespíte se a budete se v neděli cítit pěkně unavení. Přírodu prostě neoblafnete.

    Tropický týden si zahrává i s kvalitou našeho spánku.
    Autor: profimedia.cz


  • 4.

    Pohyb pomůže

    Přichází večer a vy tušíte, že vás zase čeká bezesná noc? Ideální je pohyb – procházka nebo půlhodinka běhání. Provětráte se, vyloučíte hormony štěstí a celkově se budete cítit lépe a tělo se unaví. Nedoporučují se ale adrenalinové sporty, které by vás naopak vybudily, a nemohli byste spát už tuplem.

    Musíte za svým partnerem pořád klusat? Možná je to znamení toho, že vás nemiluje!
    Autor: shutterstoclk


  • 5.

    Pozor na kofein!

    Na někoho působí, na jiné ne. Odpozorovat to musíte sami. Kofein může být důvodem, proč nemůžete spát. Poslední kávu si tak dejte v brzkém odpoledni, ať vás večer kofein nemučí. A pozor – takto látka je obsažená třeba i v čaji, čokoládě nebo kolových nápojích.

    Bez šálku kávy nepřežijete? Zkuste s tím bojovat!
    Autor: Shutterstock


  • 6.

    Ložnice je posvátná

    Do ložnice si chodíte odpočinout nikoliv řešit problémy.  Mělo by vám v ní být příjemně. Pro to je důležité také, jak ložnice vypadá. Rozházené oblečení po zemi a nepořádek na nočním stolku vám na klidu nepřidají. Do postele také nechoďte s pracovním notebookem.

    Správné bydlení je pro kvalitu života, zdraví a pohodu stejně důležité jako zdravá výživa, správný životní styl nebo oblékání.
    Autor: profimedia.cz


  • 7.

    Jen po tmě a větrejte

    Pokud musíte v noci chodit na záchod, rozhodně si nerozsvěcejte. Těch pár kroků zvládnete i po tmě. Jakmile si rozsvítíte, přeruší se vám spánek úplně a bdít můžete až do rána. Při návratu do postele si také krátce vyvětrejte. Přetopená místnost bez vzduchu je pro spánek naprosto nevhodná. Ideální spánková teplota je kolem 20 stupňů.

    Ilustrační foto
    Autor: Shutterstock.com

  • 8.

    Záda ano, břicho ne

    Nejlepší polohou pro odpočinkový spánek je ležení na zádech na nízkém polštáři. Tělo je rovnoměrně rozprostřené a žádné místo není nadměrně zatěžované. Naopak nejhorší je poloha na břiše, protože zatěžujete záda a krk. Zvyšuje se tak tlak na klouby a svaly, kde vám pak »běhají mravenci«. Pokud chrápete, lehněte si na bok.

    ...
    Autor: Shutterstock

  • 9.

    Necpěte se před spaním

    Nejde jen o tučná jídla, uškodit může i nějaká ta sladkost. Ta totiž výší hladinu cukru v krvi a narušuje spánek. Pokud vás ale mlsná přece jen honí, tak před usnutím je vhodný banán nebo třešně. Ty působí j jako přírodní sedativa. Také teplé mléko vás zklidní.

    ...
    Autor: Shutterstock.com

  • 10.

    Meditujte

    Pokud si potřebujete za celý den srovnat myšlenky, tak s tím nečekejte až na postel. Pracovní, partnerské či jiné problémy vás mohu tak vystresovat, že prost neusnete. Ideální je vyčlenit si čtvrthodinku někdy vpodvečer a projít si v tichosti v hlavě události uplynulého dne a později se k tomu již nevracet.2795679:full:true:true

Dnešní horoskopy