Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Létu už odzvonilo! Připravte svou zahradu na podzim

/
  • Létu už odzvonilo! Připravte svou zahradu na podzim
    9. října 2016 ● 10:00

    Je tu podzim a ten by měl pro zahrádkáře, ale nejen pro ně,  ve znamení údržby, péče a přípravy zahrady na zimu. Podívejte, na co byste se měli v příštích týdnech zaměřit!

  • 1.

    Nenechte chodníčky zarůst mechem

    Mechu se nejsnadněji zbavíte, pokud přelijete spáry horkou vodou. A hned druhý den odstraňte uschlý mech pomocí čističe na spáry. Preventivně pak vyplňujte spáry každou sezonu střídavě pískem a štěrkem, tím odstraníte výtrusy mechu a semena plevelů. Podle odborníka není pro boj s mechem vhodná sůl a slaná voda. Důvod je jednoduchý! Sůl se totiž hromadí v půdě a poškozuje ji.

    Létu už odzvonilo! Připravte svou zahradu na podzim
    Autor: shutterstock.com

  • 2.

    Shrabané listí nevyhazujte

    Během podzimu se na vaší zahradě nahromadí listí a suchá tráva. Rozhodně ji nevyhazujte, ale recyklujte ji! Můžete ji totiž použít jako hnojivo. Pokud neobsahuje semena plevelu, můžete ji použít jako kompost na záhoncích. Tímto způsobem můžete využít nejen posečenou trávu, ale také odpad z prořezávání a trimování. Předtím však větvičky a výhonky rozdrťte v zahradním drtiči.

    Létu už odzvonilo! Připravte svou zahradu na podzim
    Autor: shutterstock.com
     
  • 3.

    Nářadí uskladněte

    Pokud nářadí správně uskladníte a ochráníte ho před povětrnostními vlivy, prodloužíte tak jeho životnost. Skladujte ho na suchém místě. Benzinové přístroje nezapomeňte vypnout s plnou nádrží, aby nedošlo ke kontaminaci paliva. U akumulátorových zařízení skladujte akumulátor samostatně v domě. „Aby se zabránilo korozi zahradního nářadí v zimě, ošetřete je pomocí hadříku, kterým nanesete na očištěné nástroje tenkou vrstvu speciálního ošetřujícího oleje na nářadí,“ říká Jakub Kirschner z Gardeny deníku Aha!.

    Létu už odzvonilo! Připravte svou zahradu na podzim
    Autor: Profimedia

  • 4.

    Vyčistěte všechny okapy

    Před zimou nezapomeňte vyčistit okapy. Pokud se okapy ucpou listím, mechem a jinými nečistotami vzniká riziko, že dešťová voda bude přetékat, což může mí za následek poškození krovu a fasády. Tak jako každá výšková práce i nezajištěné čištění okapů může vést k vážným zraněním. Pokud se bojíte výšek a chcete si práci ulehčit, můžete využít čističe okapů s teleskopickou násadou a při práci zůstat nohama pevně na zemi. Pokud chcete zabránit zanášení okapů a svodů nečistotami a listím, přikryjte je síťkou!

    Létu už odzvonilo! Připravte svou zahradu na podzim
    Autor: Shutterstock.com

    Fotogalerie
    4 fotografie

Dnešní horoskopy