Kolik se v České republice prodá jablek a kolik jich Češi snědí?

Podle statistik se u nás vypěstuje 150 tisíc tun jablek ročně. Spotřeba jablek v naší republice je zhruba 20 kilo na osobu, což je přibližně 200 tisíc tun.

Češi v průměru snědí 20 kilo jablek na osobu ročně.
Autor: Kaufland

Na jaké ploše jablka pěstujete?

V posledních letech jsme zmenšili plochu jablečných sadů z 340 na 215 hektarů. Přestože jsme snížili plochu sadů, tak jsme zachovali produkci. Jablko vydrží plodit asi 20 let a naše stromy byly už dlouho přes tuto hranici, takže měly malou produkci. Máme tu odborníka, který se jablkům věnuje třicet let. Hodně cestujeme a učíme se. Až když jsme začali cestovat, tak jsem si uvědomil naší velikost. Běžná plocha jednotlivých jablečných sadů v západní Evropě je 2 až 5 hektarů. Sadař je považován za velkého, když má 15 a více hektarů plochy. My pěstujeme jablka na čtrnáctinásobně větší ploše. O sady a jablka se nám stará celý rok více než sto lidí a k tomu najímáme nárazově brigádníky na různé aktuální práce, například v období sklizně.

Kolik produkce prodáte v řetězcích a kolik v menších prodejnách?

Převážná většina prodejů jde přes řetězce. Berou velké objemy, ale na českém trhu je také velký tlak na cenu hlavně kvůli dovozům z Polska. Máme méně druhů jablek, ale prodáváme je ve velkém množství. Pro řetězce je důležité, abychom byli schopni dodávat jablka stabilně a spolehlivě. Nám je v podstatě jedno, jestli odběratelé chtějí tři nebo deset kamionů. Jablka máme naskladněná a jsme schopni je připravit a dodávat v různých množstvích.

Sady Bohemia Apple v Tuchorazi zabírají přibližně 215 hektarů.
Autor: Kaufland

Dají vám řetězce přednost proto, že máte česká jablka?

Když můžou, tak věřím, že koupí od nás. Konkrétně u Kauflandu to cítím zcela stoprocentně. Problém je, že polská jablka velmi srážejí cenu dolů. Je čím dál těžší se na trhu udržet a produkci prodat. Zkoušíme jablka i zpracovávat, začali jsme například i vyrábět jablečný mošt, který je stále oblíbenější.

Kolik jablek na něj spotřebujete?

Na mošt kupujeme jablka i od ostatních dodavatelů, protože naše pěstujeme hlavně k přímé spotřebě. Mošt jsme začali vyrábět právě díky spolupráci s Kauflandem. Řetězce sice negarantují předem nějaký objem, ale dodáváme jim jablka přes deset let a věřil jsem tomu, že i mošty budou odebírat dlouhodobě, což se potvrzuje. Díky tomu se nám postupně vracejí i investice do zařízení.

Se startem výrobu místního moštu pomohl řetězec Kaufland, který se zavázal k pravidelnému odběru.
Autor: Kaufland

Společnost Sady Tuchoraz je největším členem družstva Bohemia Apple.

Sady Tuchoraz se pěstováním jablek zabývají téměř 20 let a hospodaří na 215 hektarech vlastních jablečných sadů. Ty jsou průběžně modernizovány a obnovovány. Jsou plně zavlažovány a chráněny protikroupovými sítěmi. K hlavním odrůdám jablek, které Bohemia Apple pěstuje, patří Golden Delicious, Gala, Red Delicious, Gloster, Jonagold a Idared. V Tuchorazi u Českého Brodu má pěstování jablek tradici přibližně 300 let.