Na menších zahradách nebo tam, kde se nachází jen opravdu několik málo listnatých stromů, zvládnete úklid s pomocí hrábí. Jsou důležité i pro dočišťování v případě, že si na hrubou práci vezmete na pomoc zahradní techniku. Pozor ale, nejsou hrábě jako hrábě. Na hrabání listí jsou nejvhodnější lehké hrábě s doširoka rozevřenými prsty, které mohou být vyrobené z plastu nebo kovu. Plastové provedení nabízí snadnou manipulaci a odolnost proti zlomení, na souběžný úklid trávníku po provzdušňování jsou vhodnější hrábě kovové.

Autor: Shutterstock

Vyfoukat, nebo vysát

Populární jsou pro úklid spadaného listí zahradní foukače, které jej silným proudem vzduchu vyfoukají z plochy, plotu a naženou do jednoho místa. Při zařazení zpětného chodu fungují jako vysavače a listí nasají podobně jako domácí vysavač do vaku, který je k nim připevněn. Vysávaný odpad mohou také zároveň drtit. Vak pak stačí vysypat na kompost, pro který je taková drť ideální. Tito pomocníci dobře poslouží nejen na listí, ale i na úklid jiného zahradního odpadu (pilin po řezání dřeva, odpadu při stříhání plotu apod.). Foukač se hodí dokonce i v zimě, a to na prachový sníh, který snadno odfouká z příjezdové cesty nebo chodníku. Na výběr jsou přístroje benzinové, elektrické i akumulátorové, ruční či zádové typy, které při práci pohodlně nosíte na širokém ramenním popruhu.

Sekačka nejen na trávu

Je-li úklid listí na rozlehlé zahradě vaší každoroční noční můrou, je tu ještě další možnost, jak si ulehčit práci. Snad na žádné zahradě nechybí sekačka na trávu. Ta pomůže nejen se sekáním trávníku od jara do podzimu, ale právě i s jeho úklidem od spadaného listí nebo jiných nečistot. Sekačka posbírá jak to nejhorší, tak úžasně dočistí trávník před zimou. Listí navíc rovnou rozdrtí a posbírá do sběrného koše. Odpad pak snadno zužitkujete na kompostu. Na zahradu běžných rozměrů stačí sekačka, na pozemky kolem 1000 m2 a větší už je lepší traktůrek. Sekačky jsou na výběr elektrické, benzinové a akumulátorové, traktůrky od základních modelů až po hotové traktůrkové „Rolls-Royce“.

Autor: Shutterstock

Listy ořešáku na kompost?

Setkali jste se s názorem, že na kompost nepatří listí ořešáku? Není to pravda, je na kompost stejně vhodné jako listí z jiných druhů stromů. Díky své struktuře se pouze déle rozkládá. Proces lze uspíšit tím, že jej na kompost vložíte rozdrcené – například sekačkou.

Na transport

Na transport shrabaného listí byste se měli také vybavit. Jak dopravit ty hromady z trávníku na místo určení? Z kolečka vám bude listí padat i při menším závanu větru. Pokud nic lepšího nemáte, přikryjte kupu na kolečku při převozu plachtou. Na velké plachtě můžete kupu listí také snadno odtáhnout, není-li terén, kudy musíte projít, příliš komplikovaný. Ale opět – bude to lítat. Praktické jsou koše a vaky na listí (a jiný zahradní odpad), do kterých napěchujete víc, než se může na první pohled zdát. Na rozdíl od igelitových pytlů jsou z odolného materiálu, který se neprotrhne větvičkami, a drží tvar, takže nepotřebujete dalšího pomocníka, který by vám pytel, byť z odolnějšího materiálu, musel přidržovat.