Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Money, money, money! Jak vysoké kapesné byste měli dětem dávat?

/
  • Jak děti naučit hospodařit s penězi?
    8. srpna 2016 ● 10:00

    Chcete, aby se vaše děti naučili správně hospodařit s penězi a více si jich vážili? Ideálním prostředkem, jak toho docílit, je dávat jim rozumné kapesné. Jak často a kolik rozdávat? Připravili jsme pro vás několik rad, které vám snad rozhodování ulehčí.

  • 1.

    Co zvážit?

    Předtím než začnete dětem dávat kapesné, měli byste promyslet zejména tři faktory ovlivňující jeho adekvátní výši.

    1) Věk

    Dle výsledků nejnovějších průzkumů se většina rodičů rozhodla pro kapesné v době, kdy jejich dítka dosáhla 6 či 7 let. Tuto možnost ostatně podporují i mnozí odborníci, podle nichž je ideální dobou poslední ročník školky nebo začátek školy.

    2) Hotovost či karta?

    Až 92 % rodičů dává kapesné potomkům z ruky do ručky. Výhodou je, že si děti mohou bankovky a mince osahat a zacházet s reálnými financemi. V pokročilejším věku už byste ale možná mohli zauvažovat nad možností, kdy by měla ratolest vlastní účet v bance a místo hotovosti, kterou by mu mohl někdo ukrást, by platila kartou.

    3) Výše kapesného

    Pokud jste doufali, že vašemu dítěti bude stačit pár drobných, jelikož mu stejně vše potřebné zajistíte vy, musíme vás zklamat. U žáků základních škol se kapesné nejčastěji pohybuje od 300 do 600 Kč měsíčně, u středoškoláků pak 600 až 1000 Kč.

    Podle odborníků je dobré děti začít odměňovat a dávat jim kapesné s nástupem do základní školy
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Zlatá střední cesta

    Co se týče financí v rukou vašich ratolestí, měli byste se vyvarovat extrémů. Například není správné dětem dávat peníze kdykoliv si o ně řeknou, nebo jim pro změnu nesvěřovat vůbec žádné. Nejlepší bude, pokud si zvolíte výši částky třeba za měsíc a stanovíte si jistá pravidla. Vše pak musíte potomkům v klidu vysvětlit a ujistit se, že jsou ochotni systém dodržovat. „Obě strany tak budou přesně vědět, kdy a za jakých podmínek bude vydávání kapesného fungovat,“ poradil nám Pavel Vlček z mBank.

    Peníze
    Autor: Profimedia

  • 3.

    Neměňte pravidla

    Jednou byl systém nějak nastaven, a tak si nevymýšlejte žádné výjimky a změny. Stejně tak pokud vaše dítě přijde domů s tím, že už stihlo všechny úspor rozfofrovat za zbytečnosti a potřebovalo by založit, na škemrání nedejte. Nepovolte a raději si připomeňte, že kapesné má fungovat právě jako prostředek, který naučí děti hospodařit.

    Kapesné
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Mluvte o penězích

    Nenechávejte své malé andílky při tom, že peníze padají z bankomatu jen tak zadarmo. Naopak se neostýchejte před dětmi přímo mluvit o rodinných financích. „Čím dříve je seznámíte například s tím, kolik průměrně stojí týdenní nákup, jak to chodí s hypotékou apod., tím větší budete mít šanci, že vaše děti budou finančně gramotné a nebudou se v budoucnosti zadlužovat,“ nechal se slyšet Vlček.

    Jak vysvětlit dětem, odkud se berou peníze a kolik co stojí?
    Autor: Profimedia

  • 5.

    Kapesné není odměna ani trest

    Nepleťte si kapesné, jehož výše by měla být stálá a neměnná, s odměnou pro vaše ratolesti, kterou jim můžete sebrat, když zlobí. Není vhodné děti připravit o kapesné například jako trest za špatné známky.

    Jak děti naučit hospodařit s penězi?
    Autor: Profimedia

  • 6.

    Utrácení nehodnoťte

    Samozřejmě je vhodné, aby se rodiče zajímali o to, za co jejich potomci kapesné utrácí. Přesto byste ale neměli do rozhodnutí dítěte přespříliš zasahovat. Nechce ho, ať se rozhodne samo. „Připadá vám koupě nejnovějšího modelu autíčka na dálkové ovládání nebo vylepšeného mobilního telefonu zbytečná? Možná ano, ale i tak nechte vaši ratolest, aby si na to přišla sama,“ dodal Vlček.

    Jak děti naučit hospodařit s penězi?
    Autor: Profimedia

    Fotogalerie
    10 fotografií

Dnešní horoskopy