Cena
To, že je batoh nejdražší, často neznamená, že je nejlepší nebo nejkvalitnější, a naopak. Na kvalitu se přitom zaměřte především, zkontrolujte zpracování, včetně promyšleného pevného, anatomicky tvarovaného zádového systému, který je důležitý pro zdravý vývoj zad dítěte.

Váha
Opět platí dvojí pohled: Výrazně lehký batoh může znamenat absenci zmíněného pevného zádového systému. Ale není pravda, že by zádový systém s anatomicky tvarovaným hliníkovým rámem váhu batohu výrazně zvyšoval. Váhu batohu ovlivňuje i použitý materiál, aplikace a nášivky na batohu, druh zátěru proti dešti a rozměr a členění batohu.

Autor: Shutterstock


Velikost
Batoh vždy vybírejte podle velikosti dítěte. Pokud koupíte např. studentský batoh doporučovaný od 5. třídy prvňáčkovi, nebude správně sedět, délkou bude sahat až na hýždě a opět budou trpět dětská záda. Navíc studentské batohy bývají i díky své velikosti těžší než batohy pro nejmenší.

Univerzálnost
Chystáte-li se koupit sportovní batoh, který by dítě užilo jak do školy, tak na výlety, nedělejte to. Sportovní batohy sice mívají anatomicky tvarovaný zádový systém, ten ale nebývá tak pevný jako u školních batohů. Podobně dno je u školních batohů vyztužené či ze speciálních materiálů a na rozdíl od sportovních batohů bývá opatřeno nožičkami pro lepší stabilitu. Nehledejte tedy univerzálnost a zaměřte se výhradně  na  batohy určené do školy.

Dětští hrdinové
Děti milují Kitty, Spidermana, Mimoně… Dětských hrdinů je spousta a stále přicházejí noví, takže pokud pořídíte batoh s takovým motivem, může se stát, že za rok bude chtít dítě nový. Pokuste se o kompromis. Vytipujte tři až pět batohů, které ze zdravotních, velikostních a objemových hledisek vyhovují vám, z těch ať si dítě samo vybere ten s motivem mu nejbližším.