Houby rostou, takže sušte, duste, zavařujte: Přinášíme vám 10 tipů na zpracování hub!
-
Češi prostě houbaření milují! Letošní rok jim s počasím navíc přeje a tak se z lesa lovci hub vrací s plnými košíky. Víte však, jak se svými úlovky naložit? Přinášíme vám deset rad, co dělat s hříbky, klouzky i holubinkami…
- 1.
Co nejdříve z košíku ven!
Hned jak se vrátíte z lesa, houby vyndejte, opláchněte a osušte, nebo pokud to není třeba, jen očistěte. Nikdy nenechávejte houby ležet ve vodě, ztratily by aroma.
- 2.
Pod utěrkou jeden den
Houby můžete uchovat ve své lednici přikryté utěrkou nebo v propíchaném papírovém sáčku.
- 3.
Sušte jen zdravé
Houby, které se chystáte sušit, řádně prohlédněte a zkontrolujte, jestli jsou zdravé, čerstvé a nepřezrálé. Nakrájejte je nožem na 4 mm silné plátky, rozložte na pečící papír či síťovinu tak, aby se vzájemně nepřekrývaly. Můžete je navléknout i na nit a sušit zavěšené. Sušit můžete téměř všechny druhy hub kromě lišek. Ty sušením tvrdnou a hořknou.
- 4.
Do trouby i sušičky
Houby několik dní sušte na vzdušeném místě. Sušit však můžete i v troubě či sušičce a to 5 hodin při teplotě 50°C. V pevně uzavřené nádobě vydrží až dva roky!
- 5.
Usušené namáčejte
Než houby použijete, namočte je usušené do teplé vody a pak je důkladně vymačkejte. Vodu, ve které jste namáčeli houby, nevylévejte! Můžete ji použít k přípravě chutné polévky nebo omáčky.
- 6.
Před zmrazením povařte
Houby můžete i zmrazit. Očistěte je, nakrájejte a 2 až 3 minuty povařte. Pak je propláchněte studenou vodou a vložte do mrazících sáčků. Vaření je důležité proto, že některé druhy zmrazené za syrova hořknou. Avšak pozor! Po vyndání z mrazničky houby nerozmrazujte, ale hned je zpracujte. Budou mít totiž lepší chuť i konzistenci.
- 7.
Zavařování se vyplatí
Pokud chcete houby uchovat co nejvíc čerstvé, zavařte je do sklenic! Neztratí totiž nic ze své chuti ani vůně.
- 8.
Pečte 3 až 5 minut
Při pečení opékejte větší kousky hub v rozpáleném tuku asi 3 až 5 minut! Takto upravené si uchovají plné aroma a jsou lehce stravitelné.
- 9.
Duste je
Své úlovky vždy duste a to nakrájené nadrobno pouze ve vlastní šťávě. Teplota nesmí přesáhnout 100°C. Jen tak zůstanou zachovány minerální látky a aroma.
- 10.
Fritování a grilování
Pakliže se chystáte houby fritovat, obalte jejich kloboučky v těstíčku a fritujte v horkém tuku při teplotě asi 170°C dozlatova. Můžete je fritovat i neobalené, ale olej musí být dostatečně horký, aby jim houby nenasákly. Při grilování potřete kloboučky česnekem a olejem a několik minut grilujte na roštu. Teprve pak je osolte a opepřete. Pokud houby obalíte alobalem, grilování bude trvat o něco déle, asi 10 až 20 minut.