Největším rizikem je kyberšikana

Na Facebooku už je více než 80 % českých dětí ve věku od 8 do 17 let. Mezi jedenáctiletými se na Facebooku pohybuje 17 % dětí. Nejvíce jsou na internetu ohroženy děti těsně před vstupem do puberty, tedy ve věku 11-13 let. Být na sociálních sítích je v této věkové skupině vnímáno jako zcela normální věc, většina dětí si ale vůbec neuvědomuje, jak mocný a snadno zneužitelný nástroj mohou sociální sítě být. Zveřejnit „na zdi“ ponižující fotku nesympatického spolužáka je pochopitelně mnohem jednodušší než se „nepříteli“ postavit čelem. Proto se zde často obrací role – z obětí klasické šikany se stávají agresoři kyberšikany.

Děti jsou na internetu často vystavovány rizikům, o kterých nemají tušení ani sami rodiče. Nejčastější je kyberšikana, která má podobu opakovaných a intenzivních verbálních útoků, přičemž bývají využity také videa a fotografie oběti. Další je kybergrooming – o ten se jedná, když je dítě v prostředí internetu lákáno na schůzku v reálném světě. Dále hrozí sexting, forma vydírání sextortion nebo relativně nový webcam trolling, tedy podvodná komunikace realizovaná pomocí podvrženého záznamu a webkamery.

Naučte děti pohybovat se na internetu

Jak tedy děti před internetovými hrozbami ochránit? Nemá smysl jim internet zakazovat, protože by si stejně našly způsob, jak se k němu dostat. Je třeba je poučit. Děti poučené rodiči, učiteli nebo spolužáky se na internetu chovají relativně bezpečně, zatímco nepoučení vrstevníci dělají řadu chyb. Náctiletí mají často tendenci se s problémy popasovat sami, ale neuvědomují si, jak velkému nebezpečí se tím vystavují. Nezřídka se stává, že pachatel např. od dítěte vyláká intimní fotografii a vyhrožuje dítěti, že pokud mu nedodá další intimní materiály, fotografii zveřejní a dítě bude mít ostudu. Dítě pak snadno splní jeho podmínky, neřekne o komunikaci dospělému, neohlásí věc rodiči ani policii.

Pokud najde odvahu, kontaktuje zpravidla anonymně některou z veřejných poradenských linek, jako je Linka bezpečí nebo Online poradna projektu E-Bezpečí.

Poradit mohou i vrstevníci

Bezpečností dětí na internetu se v České republice zabývá také Google. Už tři po sobě následující roky pořádal projekt Web Rangers, v rámci kterého se děti ze všech koutů země navzájem učí, jak se na internetu chovat. Teenageři ve věku 13 až 16 si předávají zkušenosti prostřednictvím vlastních projektů – krátkých filmů, komiksů, webových prezentací nebo třeba plakátů. Síla Web Rangers spočívá v tom, že děti čerpají informace od svých vrstevníků, ke kterým mají často větší důvěru než ke starším. Na Web Rangers spolupracuje také projekt E-Bezpečí.

Do příštího ročníku Web Rangers se zájemci mohou přihlásit již nyní prostřednictvím tohoto formuláře. Pro internetové začátečníky z řad žáků základních a středních škol je k dispozici také zhruba 40minutový kurz „7 lekcí, které z tebe udělají mistra internetové bezpečnosti“.

Zdroj: Google