V neděli je Den otců: Uvařte jim mňamku, vždyť láska prochází žaludkem!
-
Uvařte taťkům na jejich nedělni den dobrotu!
Den otců, který se slaví každou třetí neděli v červnu, pomalu za uplynulých 10 let zdomácněl i u nás. Pokud chcete i vy udělat svým manželům a tatínkům radost, uvařte jim dobrotu! Vždyť láska prochází žaludkem…
- 1.
Vepřová krkovice s rozmarýnem
Potřebujete pro 4 osoby: 800 g vepřové krkovice , 4 lžičky mořské soli, 4 snítky rozmarýnu
Suroviny na marinádu: 0,5 l světlého piva (například Velkopopovický Kozel 11°), 0,5 l olivového oleje , 16 stroužků česneku, 24 kuliček černého pepře, 4 lžíce dijonské hořčice, 4 lžíce rozmarýnu, 8 bobkových listů
Postup na marinádu: Do misky dáme hořčici, přilijeme olej a metličkou obě suroviny prošleháme. Česnek pokrájíme nadrobno a přidáme do misky spolu s lehce podrceným pepřem, posekaným rozmarýnem a bobkovým listem. Nakonec zalijeme pivem, promícháme a do takto připravené marinády ponoříme krkovici a necháme odpočívat nejlépe přes noc.
Postup přípravy masa: Naložené maso položíme na gril a osolíme. Na plátek masa položíme kousek snítky rozmarýnu. Grilujeme z každé strany cca 6 minut dle výšky masa. Sundáme z grilu a necháme maso chvíli odpočinout, aby nám po krájení nevytekla všechna šťáva.
Vepřová krkovice s rozmarýnemAutor: archiv firem - 2.
Ice´n´fire coffee
Potřebujete pro dva: 6 čajových lžiček instantní kávy Jacobs, 400 ml vody, vanilkový cukr, několik lžic zmrzliny s příchutí likéru, několik lžic oříškové zmrzliny, 4 lžíce rumu nebo koňaku, 4 kostky cukru
Postup: Kávu osladíme vanilkovým cukrem. Připravíme si 2 vysoké sklenice, do každé z nich střídavě pokládáme zmrzlinu malaga a oříškovou, naplníme pohár a pak zalijte kávou. Na lžíci dáme 2 kostky cukru, jemně zalijeme 2 lžícemi alkoholu, opatrně zapálíme a dáme do sklenice na led. Opakujeme i s druhým pohárem.
Ice´n´fire coffeeAutor: archiv firem - 3.
Fotbalový cheesecake
Potřebujete: 600 g krémového sýru (žervé, mascarpone), 5 žloutků, 100 g Hera máslová příchuť, 200 g krystalového cukru, 2 lžíce želatiny, 2 lžíce jahodového želé, 1 lžíce citronového želé, 300 g jahod
Postup: 1. Ve velké míse utřete žloutky s moučkovým cukrem, směs smíchejte s měkkým rostlinným tukem Hera máslová příchuť. Namočte želatinu v 1/3 šálku studené převařené vody a nechte nabobtnat.
2. Rozpusťte barevné želé v 1/3 vody, postupujte podle informací vyznačených na obalu. Z poloviny jahod připravte jahodové pyré a promíchejte s želé. Zbytek jahod nechte na ozdobu.
3. Nabobtnalou želatinu přijdete do horkého citronového želé a míchejte až do rozpuštění. Poté přidejte vejce, sýr a důkladně celou směr promíchejte.
4. Připravte si silikonovou formu ve tvaru fotbalového míče a vytřete ji olejem. Do takto připravené formy nalijte sýrovou směs a dejte do chladničky či mrazničky zatuhnout.
6. Když hmota začne tuhnout, potřete ji želé s jahodami. Opět ji vložte do lednice, tentokrát na několik hodin. Ztuhlý dort vyjměte z lednice, připravte si talíř a dort na něj překlopte, odstraňte formu a dozdobte zbylými jahodami.