Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

V neděli je Den otců: Uvařte jim mňamku, vždyť láska prochází žaludkem!

/
  • Uvařte taťkům na jejich nedělni den dobrotu!
    Uvařte taťkům na jejich nedělni den dobrotu! (archiv firem)
    17. června 2016 ● 09:48

    Den otců, který se slaví každou třetí neděli v červnu, pomalu za uplynulých 10 let zdomácněl i u nás. Pokud chcete i vy udělat svým manželům a tatínkům radost, uvařte jim dobrotu! Vždyť láska prochází žaludkem…

  • 1.

    Vepřová krkovice s rozmarýnem

    Potřebujete pro 4 osoby: 800 g vepřové krkovice , 4 lžičky mořské soli, 4 snítky rozmarýnu

    Suroviny na marinádu: 0,5 l světlého piva (například Velkopopovický Kozel 11°), 0,5 l olivového oleje , 16 stroužků česneku, 24 kuliček černého pepře, 4 lžíce dijonské hořčice, 4 lžíce rozmarýnu, 8 bobkových listů

    Postup na marinádu: Do misky dáme hořčici, přilijeme olej a metličkou obě suroviny prošleháme. Česnek pokrájíme nadrobno a přidáme do misky spolu s lehce podrceným pepřem, posekaným rozmarýnem a bobkovým listem. Nakonec zalijeme pivem, promícháme a do takto připravené marinády ponoříme krkovici a necháme odpočívat nejlépe přes noc.

    Postup přípravy masa: Naložené maso položíme na gril a osolíme. Na plátek masa položíme kousek snítky rozmarýnu. Grilujeme z každé strany cca 6 minut dle výšky masa. Sundáme z grilu a necháme maso chvíli odpočinout, aby nám po krájení nevytekla všechna šťáva.

    Vepřová krkovice s rozmarýnem
    Autor: archiv firem

  • 2.

    Ice´n´fire coffee

    Potřebujete pro dva: 6 čajových lžiček instantní kávy Jacobs, 400 ml vody, vanilkový cukr, několik lžic zmrzliny s příchutí likéru, několik lžic oříškové zmrzliny, 4 lžíce rumu nebo koňaku, 4 kostky cukru

    Postup: Kávu osladíme vanilkovým cukrem. Připravíme si 2 vysoké sklenice, do každé z nich střídavě pokládáme zmrzlinu malaga a oříškovou, naplníme pohár a pak zalijte kávou. Na lžíci dáme 2 kostky cukru, jemně zalijeme 2 lžícemi alkoholu, opatrně zapálíme a dáme do sklenice na led. Opakujeme i s druhým pohárem.

    Ice´n´fire coffee
    Autor: archiv firem

  • 3.

    Fotbalový cheesecake

    Potřebujete: 600 g krémového sýru (žervé, mascarpone), 5 žloutků, 100 g  Hera máslová příchuť, 200 g krystalového cukru, 2 lžíce želatiny, 2 lžíce jahodového želé, 1 lžíce citronového želé, 300 g jahod

    Postup: 1. Ve velké míse utřete žloutky s moučkovým cukrem, směs smíchejte s měkkým rostlinným tukem Hera máslová příchuť. Namočte želatinu v 1/3 šálku studené převařené vody a nechte nabobtnat.

    2. Rozpusťte barevné želé v 1/3 vody, postupujte podle informací vyznačených na obalu. Z poloviny jahod připravte jahodové pyré a promíchejte s želé. Zbytek jahod nechte na ozdobu.

    3. Nabobtnalou želatinu přijdete do horkého citronového želé a míchejte až do rozpuštění. Poté přidejte vejce, sýr a důkladně celou směr promíchejte.

    4. Připravte si silikonovou formu ve tvaru fotbalového míče a vytřete ji olejem. Do takto připravené formy nalijte sýrovou směs a dejte do chladničky či mrazničky zatuhnout.

    6. Když hmota začne tuhnout, potřete ji želé s jahodami. Opět ji vložte do lednice, tentokrát na několik hodin. Ztuhlý dort vyjměte z lednice, připravte si talíř a dort na něj překlopte, odstraňte formu a dozdobte zbylými jahodami.

    Fotbalový cheesecake
    Autor: archiv firem

     

Dnešní horoskopy