Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

10. 6. Den ledového čaje - Čajujte i v létě

/
  • Ledový čaj k létu patří...
    Ledový čaj k létu patří... (profimedia.cz)
    10. června 2016 ● 09:46

    V létě se chceme ochladit a osvěžit. Přeslazené limonády však často nejsou to pravé. Chcete být originální? Nabídněte návštěvě ledový čas. Je zdravý, pozbuzuje, osvěží a má nekonečné množství variant.

  • 1.

    Ke se vzal ledový čaj?

    Začalo to v  USA
    Ledový čaj začal získávat popularitu v USA již v 60. letech 19. století. První tištěný záznam o tomto nápoji pochází z roku 1879,  kdy  Marion Cabellová Tyreeová radila hospodyňkám nechat louhovat jeden den zelený čaj, další den pak naplnit pohár ledem, dvěma lžičkami cukru a následně to vše zalít připraveným čajem.

    Oblíbenost ledového čaje výrazně stoupla, když ho majitel čajových plantáží Richard Blechynden představil na Světové výstavě v roce 1904 v St. Louis. Prostě ke svým ochutnávkám čaje přidal led a osvěžující nápoj se stal velkým hitem.

     

    Ledový čaj má vlastní lžičku
    To se poštěstí málokterému nápoji…. Pro ledový čaj vznikla speciální lžička s dlouhou rukojetí, protože klasickou lžičkou nešlo promíchávat čaj ve vysoké sklenici.

     

    Jiný kraj, jiná chuť
    V Evropě se prodávají nesycené i sycené ledové čaje. V Japonsku zase preferují neslazený zelený čaj, který je běžně dostupný v prodejních automatech. Indický ledový čaj (Chai) dostanete na mnoha místech kolem světa a obsahuje indické koření, zatímco thajská verze je slazená cukrem a kondenzovaným mlékem. V jižních částech USA je oblíbený sladký čaj, jinde zas neslazený.
    Oblibu ve světě získaly práškové ledové čaje (průkopníkem byl Lipton vroce 1964) a později i hotové ledové čaje v lahvích.

     

    Nebojte se párování chutí
    Ledový čaj si užijí i gurmáni. Například černý čaj s citronovou příchutí se skvěle hodí k uzené rybě, broskvová varianta je zase vhodná k čerstvé rybě či červenému masu. Lehce trpká chuť zeleného čaje je pak ideální například k pokrmům z bílého masa nebo ryb.

  • 2.

    Domácí broskvový ledový čaj


    s
    Autor: archiv


    Budete potřebovat: 2 broskve (umyté, vypeckované, nakrájené na plátky), sypaný černý čaj (může být i sáčkový, v tom případě 4 sáčky, 5 hrnků vody, 1/4 hrnku máty, cukr (podle chuti), několik kostek ledu.

     

    Postup: Vodu přivedeme k varu a přidáme broskve, mátu a černý čaj. 5 minut pod pokličkou vaříme. Poté odstavíme, přidáme cukr, počkáme, až zchladne a přecedíme. Podáváme vychlazený s kostkami ledu.

Dnešní horoskopy