Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hlíva ústřičná: Chutná, zdravá, zázračná!

/
  • Hlíva ústřičná je dobrá a velmi zdravá.
    Hlíva ústřičná je dobrá a velmi zdravá. (Terezia Company)
    9. června 2016 ● 09:32

    Češi jsou milovníci hub, to je všeobecně známo. Jestli se už nemůžete dočkat těch čerstvých z lesa, sáhněte po hlívě ústřičné! Vynikající houba, která má spoustu blahodárných účinků na naše zdraví.

  • 1.

    Imunita, cholesterol i záněty

    Hlíva ústřičná posiluje především imunitu naše organismu. Příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje odolnost proti infekcím, zvyšuje i tvorbu červených krvinek mimo kostní dřeň. Blahodárný vliv má i na zlepšení metabolismu  i  alergie, pomáhá proti hemeroidům i ekzémům. Je přírodním antibiotikum. O jejích zdravotních účincích věděli už staří Číňané.

    Hlíva ústřičná je dobrá a velmi zdravá.
    Autor: Terezia Company

  • 2.

    Kde roste?

    Jde o jedlou dřevokaznou houbu, která se pěstuje se v pěstírnách. Právě ze stromů si bere mnoho důležitých látek. Celosvětově je po žampionech a šiitake třetí nejdůležitější pěstovanou houbou, ročně se jí vypěstuje kolem 2,5 milionu tun.

    Hlíva ústřičná je dobrá a velmi zdravá.
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Jak si ji připravit?

    Má všestranné použití jak do hotových jídel, tak k nakládání do octa nebo sušení. Je to vynikající do polévek a omáček, dobře chutná i konzervovaná v různých nálevech. Běžně se konzumují pouze klobouky hub, ale tuhé třeně se dají usušit a rozemlít na tzv. houbový prášek, který se používá jako aromatické houbové koření. Je výtečná i uzená.

    Hlíva ústřičná obsahuje řadu vitamínů, minerálů a stopových prvků
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Palačinka s hlívou

    Potřebujeme: 30 dkg hlívy ústřičné, 50 g strouhaného sýra (nejlépe ementál), 100 g hladké mouky, 2 vejce, ½ šálku mléka, máslo, petrželka, sůl, pepř, olej

    Postup: Z hladké mouky, mléka, 1 vajíčka a špetky soli umícháme hladké těsto na palačinky. Hlívu ústřičnou omyjeme, nakrájíme na menší kousky, solíme, opepříme a podusíme na másle doměkka zhruba 20 minut. Přidáme nadrobno nasekanou petrželku, polovinu nastrouhaného sýra a rozšlehané vejce, zamícháme, ale už nedusíme, necháme jen dojít.

    Na rozpáleném oleji osmažíme palačinky, které naplníme směsí z hlívy ústřičné, zavineme, naskládáme do zapékací misky vymazané olejem nebo máslem, posypeme druhou polovinou nastrouhaného sýra a dáme krátce zapéct do vyhřáté trouby.

    Houbová palačinka je rozhodně originálním způsob, jak naservírovat houby.
    Autor: shutterstock.com

  • 5.

    Dršťková z hlívy

    Potřebujeme: půl kila hlívy ústřičné, 2 cibule, 3 stroužky česneku, sůl, olej, pepř, majoránka, mletá sladká paprika, hladká mouka

    Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozpáleném oleji zpěníme. Nakrájenou hlívu přidáme k cibuli, orestujeme, zaprášíme mletou sladkou paprikou a zalijeme zhruba litrem vody. Jakmile je hlíva ústřičná měkká, polévku osolíme, opepříme a přidáme majoránku a prolisovaný česnek. V případě potřeby použijeme k dochucení ještě hovězí bujón. Mouku rozmícháme ve vodě a přilijeme do polévky, ve které jíšku vaříme ještě asi 15 minut.

    Zdroj: hliva-ustricna-recepty.cz

    Houbové polévka
    Autor: scom

  • 6.

    Rizoto s hlívou

    Potřebujeme: 40 dkg hlívy, rýži, mraženou zeleninu, cibulku, olej, sůl, pepř, česnek, sýr

    Postup: Na zpěněnou cibulku (ideální je jarní) dáme na kousky nakrájenou hlívu, necháme chvíli smažit, přidáme i na drobno nakrájený česnek. Připravujeme na hluboké pánvi, abychom mohli přimíchat předem vařenou rýži. Vše důkladně promícháme, aby se i rýže osmahla. Pár minut před koncem vmícháme mraženou zeleninu (ideálně v kombinaci hrášek, mrkev a kukuřice). Dochutíme solí, pepřem a podáváme posypané sýrem.

    Houbové rizoto
    Autor: scom

Dnešní horoskopy