Jaký máte ke grilování vztah, jak často si dobroty připravené nad plameny dopřáváte?

Grilování miluju. Vlastně odmalička jsem vyrůstala v baráku, kde byl naprostou samozřejmostí zahradní gril. V létě jsme totiž vařili jenom venku. Takže cokoliv mi teď vyroste, tak to házím na gril. K masu vždycky přihodím i nějakou směs zeleniny. Jinak já nejsem ten typ, který si řekne, teď budu grilovat, a pozve si kamarády. Rádi si tento rituál užíváme i jen tak v rodinném kruhu. To znamená, že jsme doma, a když přemýšlíme, co si dáme k večeři, tak se rozhodneme, že si něco ugrilujeme, a jdeme na to! Samozřejmě, že na grilované dobroty často pozvu i kamarády. Grilování je ale pro mě naprosto přirozená věc, nepotřebuji k tomu žádnou výjimečnou událost.

Žijete v Praze. Kde se vaše grilovací hostiny odehrávají?

Mám krásnou chatičku v Suchdolu, kde mám k dispozici dokonce několik typů grilů. Jeden je bosenský, na kterém se maso peče a ta šťáva stéká do takové mističky. Pak se dá vmíchat do nějakého pokrmu. Grilovaná jídla ale připravuji i ve speciální velké těžké litinové míse s velkým litinovým poklopem. Mísa sedí v otvoru v zemi, pod ní jsou rozžhavené uhlíky. Do mísy se dá maso, zelenina, koření, zalije se to vodou, zakryje poklopem a nahoru se dají opět uhlíky a tak se to nechá být čtyři hodiny. Poté stačí uhlíky odhrnout, poklop dát stranou a v tu chvíli se rozline božská vůně, až se všem začnou sbíhat sliny. Nejraději mám ovšem grilování, kde je cítit opravdový oheň. I maso na ohni chutná úplně jinak. Grilované dobroty, třeba slaninku, připravuji svým hostům i v práci, v mé oáze krásy, pohody a dobré nálady. Jelikož se ale jedná o samotné centrum města, používám tam elektrický gril.

Na jakém mase si nejvíce pochutnáte?

Nejčastěji připravuji hovězí. Je sice pravda, že můj syn miluje krkovičku, ale to není nic pro mě. Dávám přednost pořádnému kusu steaku, mám ráda i mleté. A samozřejmě ryby, obzvlášť tu křupavou kůžičku. Jak už jsem se zmínila, na grilu nikdy nechybí ani zelenina, třeba papriky, baklažány, cukety… Na to hodím čerstvé bylinky, kápnu jen olivový olej a kapku balzamikového octa. Zkrátka griluju všechno možné, vepřové a kuřecí ale minimálně.

Používáte nějaké speciální koření?

Koření si míchám sama. Přes léto si ho vypěstuji a na podzim usuším, rozdrtím na prášek a pak připravím třeba i ze třinácti druhů voňavou směs. Ta se nasucho osmahne na pánvi, aby se koření otevřelo, pak se nechá vychladnout a je hotovo. Na grilování mám speciální koření, u mě je základem sezamové semínko, které je bílé a černé. Ve směsi je i barevný pepř, sůl, červená paprika, římský kmín. Vše se rozdrtí a jen mírně zakápne olivovým olejem. Směsí se pak maso potře. V létě hodně používám čerstvé bylinky z květináče, mátu, oregano, bazalku, rozmarýn… Ovšem můj přítel, který griluje božsky, dělá například argentinský steak bez oleje i bez koření. Pořádný flák masa ogriluje jen tak z obou stran, uvnitř je medium. Pak vezme mořskou sůl a čerstvý pepř a hotový steak jimi posype. To je taky výborné!

A co přílohy? Grilujete třeba i brambory?

Jsem zvyklá podávat ke každému jídlu, tedy i ke grilovanému, salát. Dělám ho z polníčku, rukoly, baby špenátu, z jakékoliv zeleniny. Mám ráda i baklažány naložené v jogurtu, kyselé papriky s česnekem, cukety naslano nebo lehce nasladko. No a k tomu všemu čerstvé pečivo. Žádné brambory nebo rýži!

Co se na vaší grilovačce popíjí?

K rybě bílé víno, které ještě více otevře chuťové pohárky. No a k červenému masu dobré červené vínko. Můj přítel je koktejlový. Takže namíchá třeba mojito a podobné osvěžující drinky, které také velmi dobře padnou.

Zažila jste nějakou grilovací party, kde vám vůbec nechutnalo?

Jednou jsem byla pozvaná na zahradní party, kde se grilovaly buřty a k nim dali horčici a chleba. To pro mě nebylo grilování. Nepochutnám si ani v případě, že mi hostitelé na talíř hodí kus krkovice. Člověk se jen totálně přecpe jedním kusem masa, pak je mu těžko a cítí se unavený. To pro mě taky není.

U vás se podle tradice stoly ale prohýbají, je to tak?

Když griluju pro kamarády, tak je to hostina, stůl krásně prostřený, nazdobený. Grilují se ryby, hovězí steaky, mleté, všelijaké klobásky, třeba bavorská nebo norimberská, zelenina. Ale jde hlavně o kvalitu těch dobrot, ne o kvantitu. Každý si může ochutnat podle libosti kus ryby, kus masa, kopu zeleniny, salátek a k tomu čerstvé pečivo, zapít to vínkem nebo si dát osvěžující koktejl… Mezitím se povídá, poslouchá se hudba… Grilování má být rituál.

RECEPT OD ANIFE:

S oblibou připravuji mleté hovězí. Češi ale mají raději mix. Takže stačí koupit půl kila mletého hovězího, půl kila mletého vepřového, promíchat s troškou soli, pepře, špetkou sody bikarbony a třemi lžícemi bublinkové minerálky. Masovou hmotu poté vytvarovat do menších válečků a ogrilovat ze všech stran. Maso doporučuji obložit proužky papriky, kolečky baklažánů, které je třeba předtím trošku posolit, aby pustily vodu, a vše společně ogrilovat. Na zeleninu je možné hodit snítku čerstvé bylinky, například rozmarýnu. Ogrilovanou zeleninu pak pokapat olivovým olejem a dochutit česnekem nebo balzamikovým octem. S čerstvým pečivem tato kombinace chutná znamenitě.