„Při výběru spacáku byste měli dávat pozor na čtyři parametry: jak bude pohodlný, kolik bude vážit, jaký bude jeho teplotní komfort a zcela stěžejní je také jeho délka, což stále spousta lidí podceňuje,” říká Vít Hruška z outdoorového portálu www.4camping.cz.

- Dekový je vhodný spíše jen do kempu nebo na chalupu, ve stanu či venku teplo příliš neudrží.

- Mumiový spacák snižuje únik tepla a optimalizuje velikost vyhřívaného prostoru.

Stejně důležité jsou ovšem další parametry, například hmotnost spacáku. U té obecně platí, že čím lehčí spacák, tím menší zátěž pro turistu i objem po sbalení. Hmotnosti spacáků se pohybují od 600 gramů po několik kilogramů – a ty už se vám značně pronesou.

Důležitou podmínkou pohodlného spánku ve spacáku je jeho schopnost udržet teplotu. Stačí, když si ujasníte, k čemu má spacák sloužit a v jakých teplotách v něm hodláte spát.

Nejjednodušší je řídit se označením použití podle ročního období – letní, třísezonní a zimní.

A jsme u posledního klíčového faktoru, a tím je délka spacáku. Lidé se dopouštějí nejčastěji dvou chyb: koupí si příliš dlouhý spacák, takže musí vyhřívat větší plochu, než je třeba, a může jim být zima. V opačném případě je to ještě horší. Pokud si pořídíte příliš krátký spacák, budete stlačovat izolační náplň a bude vám zima, protože vás nebude nic hřát.

Jak vybrat spacák pro dítě:

- Je obzvlášť důležité, aby si malý cestovatel spacák zamiloval a přijal jej za svůj. Tím se vám cestování značně usnadní a eliminují se kritické okamžiky.

- Vnitřní materiál spacáku by měl být příjemný na omak, ale měl by být lehký a nešpinit se.

- Ověřte si, zda je možné prodlužování/zkracování, odvětrání od nohou, zda má obousměrný zip se snadným chodem a zda lze snadno stahovat a hlavně povolit légu okolo hlavy a ramen.

Výstava stanů vás vybaví do přírody i pobaví

Ve velký, plně vybavený kemp se promění výstaviště v Letňanech. Bude tam 320 stanů i oblíbené spacákové ležení, kde si budete moc vyzkoušet stovky spacáků a karimatek. Můžete se poradit se s odborníky, děti si zařádí v dětském koutku a navíc můžete soutěžit o hodnotné ceny. A pozor: vstupné je zdarma! 

Zdroj informací www.vystavastanu.cz a www.4camping.cz