Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Přepuštěné máslo: Pusťte ho do vaší kuchyně a už ho nedáte z ruky!

/
  • Vyrobte si přepuštěné máslo, má široké využití nejen v kuchyni.
    4. května 2016 ● 09:32

    Také občas nakoupíte v akci dvě tři kostky zlevněného másla a strčíte je do mrazáku, až se budou hodit? Zkuste je zužitkovat hned a navíc na dobrou věc. Vyrobte si přepuštěné máslo! Poradíme, jak na to.

  • 1.

    Co je přepuštěné máslo

    V kuchyni našich babiček bylo naprostou nezbytností. Nemusel se totiž uchovávat v ledničce a vydrželo poměrně dlouho. Navíc je zdravější než »obyčejné« máslo a co víc, v kuchyni má rozmanité použití. Dá se mazat na pečivo, vařit, péct a smažit. Takový řízeček usmažený na přepuštěném másle je lahůdka a na chutí to je velmi poznat. Přepuštěné máslo nežlukne a při smažení se nepřepaluje.

    Na přepuštěném másle můžete i smažit.
    Autor: Blesk

  • 2.

    Máslem ke kráse

    Po přepuštění se z másla stane tuk bez vody a takový se používá i do různých hojivých mastí. I samo o sobě si jej však můžete natírat místo krému, vyživuje pokožku a prý to tak dělala i Kleopatra… Velké využití má zejmén av indické kuchyni, kde se mu říká ghí. také pokud budete vařit holandskou omáčku, tak se bez přepuštěného másla neobejdete.

    Přepuštěné máslo ghí
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Jak si ho připravit?

    Když už to děláte, obětujte alespoň čtyři kostky másla. Nakrájejte je na větší kusy a dejte do hrnce. Na mírném ohni vařte. Za pár minut se objeví pěna – to jak se vyvařuje voda a syrovátka, tu seberte a vyhoďte. Zhruba za 30 minut (záleží na množství másla) je hotovo. Připravte si sítko a textilní plenku, přes kterou horké máslo přecedíte do misky. Rozlijte do menších skelniček a nechte ztuhnout. Už nikdy nebudete chtít smažit na oleji!

    Z másla si můžete vyrobit ještě lepší pochutinu.
    Autor: Foto: Petr Novotný, Daniel Černovský

Dnešní horoskopy