Přepuštěné máslo: Pusťte ho do vaší kuchyně a už ho nedáte z ruky!
-
Také občas nakoupíte v akci dvě tři kostky zlevněného másla a strčíte je do mrazáku, až se budou hodit? Zkuste je zužitkovat hned a navíc na dobrou věc. Vyrobte si přepuštěné máslo! Poradíme, jak na to.
- 1.
Co je přepuštěné máslo
V kuchyni našich babiček bylo naprostou nezbytností. Nemusel se totiž uchovávat v ledničce a vydrželo poměrně dlouho. Navíc je zdravější než »obyčejné« máslo a co víc, v kuchyni má rozmanité použití. Dá se mazat na pečivo, vařit, péct a smažit. Takový řízeček usmažený na přepuštěném másle je lahůdka a na chutí to je velmi poznat. Přepuštěné máslo nežlukne a při smažení se nepřepaluje.
Na přepuštěném másle můžete i smažit.Autor: Blesk - 2.
Máslem ke kráse
Po přepuštění se z másla stane tuk bez vody a takový se používá i do různých hojivých mastí. I samo o sobě si jej však můžete natírat místo krému, vyživuje pokožku a prý to tak dělala i Kleopatra… Velké využití má zejmén av indické kuchyni, kde se mu říká ghí. také pokud budete vařit holandskou omáčku, tak se bez přepuštěného másla neobejdete.
- 3.
Jak si ho připravit?
Když už to děláte, obětujte alespoň čtyři kostky másla. Nakrájejte je na větší kusy a dejte do hrnce. Na mírném ohni vařte. Za pár minut se objeví pěna – to jak se vyvařuje voda a syrovátka, tu seberte a vyhoďte. Zhruba za 30 minut (záleží na množství másla) je hotovo. Připravte si sítko a textilní plenku, přes kterou horké máslo přecedíte do misky. Rozlijte do menších skelniček a nechte ztuhnout. Už nikdy nebudete chtít smažit na oleji!