Co doporučujeme?

Parukářka
Autor: archiv Blesku

Parukářka  Pohoda i adrenalin na kopci

Parukářka, která je součástí vrchu sv. Kříže, je poměrně rozlehlý park. Vrch má parkovou až lesoparkovou úpravu a kromě legendární undergroundové hospůdky se zde nachází také tři dětská hřiště. Největší z hřišť nad západním svahem nabízí originální dětské prvky, jako je dřevěný domek na pružinách, vláček, klouzačky, kolotoč, hrazdu, pružinové houpačky a pro větší děti lanovou pyramidu nebo lanovku. Nechybí ani WC Toi Toi (případně veřejné záchodky v nedaleké hospůdce) a pro maminky je tu zastřešený altánek, kam se v případě deště nebo pálivého slunce mohou schovat i s kočárky. Hřiště na jižním svahu se zase pyšní nejdelší skluzavkou v Praze. Je nerezová, dlouhá 12 metrů a adrenalinovou jízdu si mohou užívat děti od 8 let. Opodál je další menší hřiště a dva nainstalované stoly na stolní tenis, které mohou zdarma využívat zájemci všech věkových kategorií. Na Parukářce jsou i pítka, opečenou klobásu, limču nebo pivko nabízí místní hospůdka. Na Parukářku, která je i psím parkem, se dostanete z Olšanského náměstí nebo z Jeseniovy ulice.

Židovské pece
Autor: archiv Blesku

Židovské pece

Ráj pro malé cyklisty  i grilování

Máte chuť si zaběhat spletitými stezkami, posadit ratolesti na kolo, zajezdit si na inline bruslích nebo si jen tak sednout pod pergolu a přečíst si knihu? Pak se vydejte na Židovské pece. V protáhlém parku je několik hřišť jak pro malé, tak odrostlejší děti, která spojuje cyklostezka.  K hlavním atrakcím patří  mohutná lanová osmiúhelníková sestava – oktagon, najdete tu i opičí most a nejrůznější houpadla a samozřejmě pískoviště.  V parku byl vybudován i malý amfiteátr s kameny. Velká travnatá plocha je ideální pro hafany, hlavně pro ty větší, kteří se tu mohou pořádně proběhnout. Běžci, korzující maminy s kočárky i pejsci tu mají k dispozici pítka.  V areálu je i toaleta. Návštěvníci velmi často využívají i prostor určený pro veřejné grilování. Poklidný park se nachází na adrese Jilmová 53, Žižkov.

Rajská zahrada
Autor: archiv Blesku

TIP redakce

Žižkovská Rajská stojí za to!

K rekreaci a trávení volného času je jako stvořený luxusní žižkovský park Rajská zahrada, který se nachází mezi Riegrovými sady a Vysokou školou ekonomickou. Nabízí nejen relax v krásné zeleni, ale i spoustu možností ke sportovnímu vyžití. Park je rozdělen na čtyři terasy. Hned u hlavního vstupu z ulice Vlkova je dětské hřiště a dřevěná terasa s kavárnou i bohatě vybaveným dětským koutkem. Nechybí ani sprchy pro sportovce a servisní budova, kde půjčují sportovní pomůcky. Na oploceném hřišti si můžete zahrát fotbal, volejbal a další sporty. Na druhé terase je plocha pro hraní pétanque. Střední terasu tvoří jezírko, propojené s kaskádovitým schodištěm jehož středem protéká umělá horská bystřina. Nahoře nad schodištěm, je vyhlídkový altán, ze kterého je pěkný pohled na panorama Prahy. Na největší terase je umístěna venkovní posilovna a pingpongové stoly.